Nicomet Trading geeft overtollige metalen een tweede kans

"We zijn al meer dan 40 jaar circulair bezig"


Nicomet BV bestaat al meer dan 50 jaar en is sinds het bestaan gevestigd midden in het Rotterdamse havengebied. Sinds vier jaar opereert het bedrijf vanuit Oostvoorne op het eiland Voorne-Putten. Nicomet Trading is een voorraadhouder en handelsfirma in halffabricaten zoals platen, coils, buizen, staf, draad en ook flenzen en fittingen. Bijzonder hieraan is, dat het allemaal gaat om overtollige of tweede keus producten die weer terug in de markt gezet worden en zo een tweede leven krijgen. Ze worden dus niet omgesmolten om nieuwe producten te fabriceren. Hierdoor werkt Nicomet Trading mee aan minder milieuvervuiling en aan minder uitstoot. Bovendien krijgen de aanbieders een betere prijs voor deze halffabricaten dan wanneer ze die aanbieden aan schrootverwerkende bedrijven.


Wim de Grood

Nicomet Trading staat onder leiding van eigenaar Jeremy Slotboom. Daarnaast is zijn vader Willem Slotboom verantwoordelijk voor de in- en verkoop van de materialen en is broer Joey belast met alles wat te maken heeft met de logistiek. Ruim 50 jaar geleden is Nicomet opgericht door de opa van de huidige eigenaar als recycler van papier en metalen. In dat schroot kwam hij vaak nog bruikbare producten tegen waarvan hij het zonde vond om die te verschroten. Hij ging voor deze halffabricaten klanten zoeken, met name in het Midden-Oosten en Azië. Veel van deze oorspronkelijke klanten kopen hun materialen nog steeds bij Nicomet Trading.  Het bedrijf is genoemd naar de elementen nikkel (Ni) en kobalt (Co) en dan natuurlijk het woord metalen. Dit zijn belangrijke elementen die in bepaalde legeringen kunnen zitten.


De gebroeders Slotboom.


Facetime


Nicomet Trading werkt nauw samen met diverse gerenommeerde opslag- en stuwadoorsbedrijven in de Rotterdamse haven. Hierdoor kan Nicomet Trading alles aan, van klein tot groot. Broer Joey is samen met vader Willem vaak aanwezig bij deze bedrijven om toezicht te houden op het correct in de containers laden van de goederen. Aan de hand van foto’s, gemaakt tijdens het laden, kan de klant zien, dat alles wat gekocht is ook werkelijk ingeladen wordt. Tegenwoordig wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van Facetime zodat de klant ‘live’ met het inladen kan meekijken. En aan de hand van het meest moderne laseranalyse apparaat kan de klant eveneens ‘live’ mee controleren welk materiaal met welke kwaliteit de container ingaat. “Dat het allemaal moet kloppen is van het grootste belang voor de klant, want het gaat vaak om grote bedragen”, zegt Jeremy Slotboom hierover. “We willen achteraf geen discussies.”

Ook voor schrootverwerkende bedrijven is het voordelig


Voor wat betreft de inkoop betrekt Nicomet Trading de producten voornamelijk uit Nederland en Europa. Willem Slotboom daarover: “We kopen in bij voorraadhouders maar ook bij metaalbewerkingsbedrijven, apparatenbouw, petrochemische bedrijven, offshore enzovoorts. Bij iedereen dus waar overtollig materiaal is. Zo zorgen wij ervoor dat die producten niet in de schroot terecht komen en kunnen wij een hogere prijs bieden. Door de export komen die producten weer in de markt. Dus geven wij die producten een tweede leven. Daarnaast kopen wij ook in bij schrootverwerkende bedrijven, voordat zij het echt verschroot hebben. Het mooiste zou zijn als wij al bekend zijn bij de leveranciers van die halffabricaten. Zoals gezegd krijgen zij dan een hogere prijs dan wanneer ze het aan een schrootverwerker verkopen. Het is aan ons om bruikbare materialen te kopen en te verkopen. Een recyclingbedrijf moet afval verwerken. Als wij bij zo’n bedrijf kopen, betalen we ook meer dan de schrootprijs. Dus ook voor hen is het een win-winsituatie.”

Export buiten Europa


Koopt Nicomet Trading de halffabricaten voornamelijk binnen Europa in, de export vindt bijna altijd naar landen buiten Europa plaats. “Voornamelijk naar Azië, naar de wat armere landen”, zegt Jeremy Slotboom. “Denk dan aan India en Pakistan. De eisen zijn daar ook wat minder streng. Als hier een product te lang op voorraad ligt, is het certificaat vaak verouderd. Of een plaat is licht beschadigd. Dan wordt het opzij geschoven en is daarmee tweede keus geworden. Maar daar kloppen ze zo’n plaat weer recht en kunnen ze daar bijvoorbeeld bestek van maken.

Inkoop binnen Europa


Jeremy Slotboom vervolgt: “En doordat de bedrijven die overtollige materialen aan ons verkopen ontstaat er voor hun ook een win-winsituatie, omdat zij de vrijgekomen opslagruimte kunnen benutten voor courante producten. Wij halen alles in één keer weg, verpakken dat dan bij elkaar en versturen het eveneens in één keer in containers. Bovendien zijn er geen certificaten nodig wat een hoop administratieve rompslomp bespaart”


Snel


Nicomet Trading beschikt over jarenlange ervaring. Daardoor kunnen klanten rekenen op betrouwbaarheid, deskundig advies en gegarandeerde scherpe prijzen. “Wat ook onze kracht is, is dat wij snel kunnen betalen.” Willem Slotboom legt uit: “Met zestig dagen betalen is er bij ons niet bij. En als het moet, kunnen wij de volgende dag al betalen en zorgen voor een snelle afwikkeling, zodat de mensen ook weer snel nieuwe producten kunnen kopen. En waar wij ons ook in onderscheiden is in onze flexibiliteit. Omdat wij maar met een klein team zijn, hebben we hele korte lijntjes en kunnen wij snel schakelen. Als het moet, kunnen we vandaag nog langskomen om het materiaal te bekijken en direct een bieding te doen. En de volgende dag kunnen wij het materiaal al komen ophalen en betalen. Drie weken later liggen de spullen dan al in bijvoorbeeld Dubai. Daar ligt onze kracht.”

Circulair


Nog voordat de term circulair bij wijze van spreken uitgevonden moest worden, is Nicomet Trading daar al mee bezig. “Wat de mensen hier als afval zien, zorgen wij ervoor dat het materiaal weer op de markt komt, een herbestemming vindt dus”, zegt Jeremy Slotboom. “Het is ook beter dan recycling omdat het niet omgesmolten wordt. Dus ook geen milieuvervuiling en uitstoot. Tel daar ook nog eens bij op, dat men door onze manier van werken altijd de beste prijs krijgt. Iedereen gelukkig dus.”


Productenpallet


Bij Nicomet Trading zijn de producten in nagenoeg alle kwaliteiten te vinden. “We hebben alle rvs-kwaliteiten”, legt Jeremy Slotboom uit. “Van 304 tot hittebestendige kwaliteiten, maar ook nikkel legeringen en special alloys, zoals bijvoorbeeld inconel, super duplex en hastelloy. Daarnaast doen wij ook in ‘gewone’ staalsoorten, vaak in grotere aantallen.  Aluminium in allerlei soorten en kwaliteiten komt ook regelmatig voor. Ook hele nieuwe kwaliteiten komen voor. Kortom, je kunt het zo gek niet maken of wij kunnen er wel wat mee.”


Logistiek van cruciaal belang


“Dat is ook de reden dat wij hier in het Rotterdamse havengebied zitten”, legt Jeremy Slotboom uit. “De goederen die wij ophalen staan dan direct in de haven en kunnen gelijk verscheept worden. Onze partners weten precies hoe zij moeten laden in zeecontainers en hebben alle mogelijkheden in huis voor onze export. Daardoor is geen enkel project voor ons te groot en kan er snel geschakeld worden.”


 

Marktpositie en toekomstverwachting


Mede gedwongen door de crisis is Nicomet Trading op zoek gegaan naar nieuwe afzetmarkten. Daardoor is het klantenbestand verbreed. Dat leverde een behoorlijke groei op. Maar de vraag wat de toekomstverwachting is, is door Jeremy en Willem Slotboom moeilijker te beantwoorden. “Bij ons weet je eigenlijk nooit wat er op je pad komt. Wij zien niet van tevoren wat er aangeboden gaat worden. Daarom hebben we een tweesporen beleid ingezet. Aan de ene kant wijzen we de recyclingbedrijven op onze mogelijkheden om een betere prijs te krijgen, aan de andere kant benaderen we meer producerende bedrijven en voorraadhouders om hetzelfde te bereiken. Maar we blijven realistisch: we willen onze huidige werkwijze wel volhouden. We willen onze klanten, zowel aan de inkoopzijde als aan de verkoopzijde, alle aandacht blijven geven die ze verdienen. Het moet dus beheersbaar blijven. We moeten het ook hebben van de mond-op-mond reclame. En laten we reëel zijn: we hopen dat dit artikel ook bijdraagt aan de vergroting van onze naamsbekendheid en onze activiteiten die voor alle partijen beter is:

- Bij ons krijgen de aanbieders een betere opbrengst
- Voor ons is het beter, omdat het materiaal vaak nog in een betere conditie is dan als het eerst bij een schrootverwerkend bedrijf is gebracht
-En niet te vergeten het milieu: wij verlengen de levensduur van de materialen”
Volgens Jeremy en Willem Slotboom zijn dit niet te onderschatten punten als je ziet wat er op jaarbasis onnodig wordt verschroot en versmolten voor de productie van nieuwe producten.

www.nicomet-trading.com

info@nicomet-trading.com