Nederlandse kunstenares creëert ‘tijdloos’ standbeeld Johan Cruijff

BERGSCHENHOEK/BARCELONA – Het standbeeld van Johan Cruijff dat maandag 26 augustus j.l. werd onthuld bij Camp Nou in Barcelona, is een productie van kunststudio Artihove uit Bergschenhoek (Zuid-Holland). De sculptuur is ontworpen door Corry Ammerlaan-Van Niekerk van Artihove en toont Cruijff die met uitgestrekte arm binnen het veld de lijnen uitzet. Dankzij een focus op de menselijke kant van de voetballer is het volgens de kunstenares ‘een tijdloos’ sculptuur geworden.

Het 2.55 meter hoge bronzen beeld, dat op een granieten sokkel van 1.40 meter staat, werd maandagavond onthuld voor Camp Nou, het stadion van FC Barcelona. ROVASTA uit Bleiswijk, partner van Artihove, heeft de sokkel, het RvS-geraamte, de RvS-letters, de bouwkundige calculatie en het vervoer verzorgd.


Flamboyant

Tot het selecte gezelschap dat bij de onthulling aanwezig was, behoorde de Nederlandse kunstenares Corry Ammerlaan-Van Niekerk, die namens Artihove de sculptuur ontwierp. De opdracht was om Cruijff uit te beelden in de tijd dat hij uitkwam voor de Spaanse topclub (1973-1978).
 

Daarom kreeg Cruijff niet alleen het oude Barcelona-shirt aangemeten, ook zijn haarstijl is een ode aan de roerige jaren zeventig. “Het wapperende haar van Cruijff was een modebeeld van die tijd en geeft tegelijkertijd mooi uiting aan zijn flamboyante persoonlijkheid”, legt de kunstenares uit, die Cruijff zelf ook meerdere malen heeft ontmoet.


Gespierde benen

Speciale aandacht was er voor Cruijffs ‘tengere gestalte en zeer gespierde benen’, maar het belangrijkste was het creëren van een tijdloos beeld. Dit heeft Ammerlaan-Van Niekerk bereikt door de duurzame materiaalkeuze en door de nadruk te leggen op ‘de menselijke kant’ van de voetballer.
 

Jelle van Dijk, directeur van Artihove, zegt ‘ontzettend trots’ te zijn op het feit ‘dat we dit prestigieuze project hebben mogen doen’. Zijn bedrijf maakte eerder onder meer beelden van Pim Fortuyn, Coen Moulijn, het Elftal van de Eeuw, Kim Clijsters en Bep van Klaveren. “Maar deze opdracht is extra bijzonder vanwege de persoon Johan Cruijff, de enorme grootte van het object, de opdrachtgever en uiteraard de locatie.”


Impact

Carole Thate, General Manager van World of Johan Cruyff, is zeer te spreken over het sculptuur. “Er bestaan ongelooflijk veel herinneringen aan Johan Cruijff en met dit beeld is getracht om hem zo goed als mogelijk neer te zetten. Er is gekozen voor een voor Cruijff zeer bekende houding, wijzend en richting gevend, bekend van zijn tijd als speler, trainer maar later ook bij het neerzetten van zijn Institute en Foundation. We zijn enorm trots dat het zo’n prominente plaats bij FC Barcelona inneemt.”
 

Ammerlaan-Van Niekerk is verheugd over de positieve reacties, maar is vooral benieuwd naar het oordeel van het grote publiek. “Tijdens het seizoen lopen hier honderdduizenden supporters langs. Dat vind ik heel bijzonder. Ik hoop vooral dat het publiek dit eerbetoon waardeert en dat recht wordt gedaan aan de grote impact die Cruijff heeft gehad – zowel hier in Barcelona als wereldwijd.”


Over Artihove

Kunststudio Artihove uit Bergschenhoek is gespecialiseerd in het vervaardigen van creatieve en kunstzinnige geschenken in verschillende materialen. Het Zuid-Hollandse bedrijf heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar 1898 en heeft inmiddels vele prominenten middels sculpturen mogen vereeuwigen. Het bedrijf, met een beeldentuin van 30.000 vierkante meter en een galerie, is inmiddels uitgegroeid tot een omvangrijke organisatie met grote klanten in binnen- en buitenland, waaronder Unilever, Red Bull, DAF en Shell.

Klik hier voor meer informatie over ROVASTA