Nederlandse expertise gewild in Oezbekistan

Het platform, ALURVS.nl, dat zich richt op de aluminium-, roestvaststaal- en staalbranche belicht deze maand een indrukwekkend project van Vecom Industrial Services in Oezbekistan waarin alle voornoemde materialen samen komen.
Op kerstavond 2020 ontving de in Maassluis gevestigde onderneming een verzoek om een prijsopgave te doen voor een enorme hoeveelheid beitswerk op een locatie in het zuiden van Oezbekistan nabij de grens met Turkmenistan, Afghanistan en Tadzjikistan. Hier wordt momenteel een “gas to liquid” fabriek gebouwd waarbij gas wordt omgezet in kerosine, diesel en nafta met de bedoeling om Oezbekistan minder afhankelijk te maken van importen uit andere landen en in toenemende mate haar eigen energievoorziening te kunnen verzorgen. Met de installatie is een investering van ruim drie miljard Euro gemoeid.


De potentiële opdrachtgever onderstreepte het spoedeisende karakter van de aanvraag op basis waarvan een aantal medewerkers van Vecom Industrial Services het kerstreces onderbraken om zich over deze bijzondere aanvraag te ontfermen. Het bleek te gaan om het ontvetten, beitsen en passiveren van vele tientallen kilometers leidingwerk in zowel staal, roestvaststaal en aluminium variërend in diameter van 1/4" tot 80” en waarvan de lengten zich bewegen van enkele decimeters tot bijna twintig meter.


Na een wekenlange intensieve dialoog werd medio februari 2021 overeenstemming bereikt. Vecom Industrial Services gaat gedurende een periode van drie maanden in een roulatiesysteem ongeveer vijftien medewerkers “24/7” inzetten om samen met Oezbeekse hulptroepen de oneindige berg stalen, roestvaststalen en aluminium leidingen zuurstofschoon te reinigen volgens de hoge internationale normen die de opdrachtgever daaraan stelt.

Daartoe wordt één van de vele productiehallen op het terrein omgebouwd tot beitshal waarin maar liefst zeven beitsbaden met een gezamenlijke inhoud van 450 kubieke meter worden geplaatst om deze immense opdracht efficiënt uit te kunnen voeren. Tevens zullen twaalf trailercombinaties ingezet worden om de bijna 200 ton chemie en het benodigde materieel, dat Vecom Industrial Services nodig heeft voor de werkzaamheden, aan te leveren.


Met de ingebruikname van de fabriek in de provincie Kashkadarya in het zuidwesten van Oezbekistan zal men jaarlijks niet langer anderhalf miljoen ton aan olieproducten per jaar ter waarde van ruim een miljard dollar hoeven te importeren. De nieuw installatie zal jaarlijks 3,6 miljard kubieke meter gas gaan verwerken tot anderhalf miljoen ton synthetische vloeibare Euro 5 brandstoffen waaronder 311.000 ton vliegtuigkerosine, 743.000 ton dieselbrandstof en 431.000 ton nafta en 53.000 ton vloeibaar gas.


De uitdagende omstandigheden ter plaatse maken het onwaarschijnlijk dat er sprake zal kunnen zijn van montage waarbij het zuurstofschone karakter van de door Vecom gereinigde leidingen gewaarborgd zal zijn. Inmiddels heeft Vecom Industrial Services dan ook het verzoek gekregen om nadat het leidingwerk gemonteerd is het bijna 2.000 kubieke meter omvattende systeem nogmaals te reinigen middels het circuleren van chemie in een gesloten systeem.