Migatronic gaat vol gas verder

"Wij verkopen las-oplossingen"


Migatronic ontwikkelt intelligente technieken voor handmatig lassen en biedt geautomatiseerde oplossingen voor lasvragen van ambitieuze bedrijven. De focus ligt daarbij op het optimaliseren van lasprocessen teneinde de lasproductie efficiënter te maken.
Vooral van het lassen van roestvast stalen producten heeft Migatronic een specialisme gemaakt.

Wim de Grood

De hoofdvestiging van Migatronic is gevestigd in het noorden van Denemarken. In de meeste Europese landen is wel een eigen vestiging te vinden. Waar geen eigen vestiging is, is een importeur aanwezig. In India en China heeft Migatronic productievestigingen. Wereldwijd worden de producten van Migatronic naar meer dan veertig landen geëxporteerd. De Nederlandse vestiging van Migatronic is gelegen in Best, bij Eindhoven. Hier zijn vijf medewerkers werkzaam. Voor het vermarkten van de producten beschikt Migatronic over een actief dealernetwerk. “Wij gaan niet direct naar de eindgebruiker om de machines te verkopen”, zegt Sales Manager Michel Faes. “In het verleden hebben wij dat wel gedaan. Maar in 2012 heeft het hoofdkantoor besloten te stoppen met de verkoop rechtstreeks aan de eindgebruikers. Wij verkochten toen ook producten van andere merken. Maar toen is besloten zich te focussen op uitsluitend Migatronic producten. Ons dealernetwerk is overigens nog steeds groeiende in Nederland.” Maar dat neemt niet weg, dat Migatronic niet bij de eindgebruiker komt. Michel Faes legt uit: “Wij verzorgen de promotie van onze producten, wij geven technische ondersteuning bij lastechnische vragen bij de eindgebruiker en wij leggen de machines uit. Maar de verkoop gaat altijd via een dealer. De klant is daarbij uiteraard vrij in de keuze van die dealer. Wij ondersteunen op deze manier onze dealers erg goed. Wij hebben een demonstrateur die zich met die ondersteuning bezighoudt. Ook de servicemedewerkers van de dealers worden door ons getraind. Onze serviceverantwoordelijke heeft zelfs voor alle oude en nieuwe modellen machines een servicemanual in het Nederlands geschreven. Hij is een wandelende encyclopedie als het om de machines van Migatronic gaat. Daar maken onze dealers dankbaar gebruik van.”

Migatronic: specialist in het lassen van roestvast staal


Voor de meest gangbare lasprocessen heeft Migatronic apparatuur in het assortiment. Dat zijn het elektrodelassen, TIG lassen, MIG/MAG lassen, MMA lassen en plasmalassen/-snijden. Dat assortiment loopt uiteen van hele eenvoudige machines tot zeer geavanceerde high end machines met talloze software mogelijkheden. Volgens Michel Faes springt Migatronic er echt uit als het gaat om het lassen van roestvast staal: “Daar zijn onze programma’s in gespecialiseerd. Natuurlijk hebben we ook producten voor het lassen van staal en aluminium, maar wij besteden heel veel aandacht aan de ontwikkeling van programma’s voor het lassen van roestvast staal. Migatronic heeft bewust gekozen voor dit marktsegment. We zijn druk bezig daar de beste in te worden. En dat merken we nu al als wij demonstraties hiervan verzorgen.” Daarnaast heeft Migatronic ook een programma voor de automotive industrie, met name voor de schadereparatiebedrijven. Niet gek, als je weet dat Migatronic in 1970 is begonnen met de productie van een CO² lasapparaat voor reparaties aan oude auto’s. Migatronic is in het segment van de automotive industrie een geduchte concurrent aan het worden.

Geautomatiseerd lassen


Migatronic is in staat samen met de klant maatwerk voor geautomatiseerde lasprocessen te ontwikkelen. Daarmee wordt robotlassen bedoeld. In Denemarken heeft men een afdeling Automation. Michel Faes daarover: “Dat is een aparte fabriek die zich puur richt op automation. Daar is een hele nieuwe robot ontwikkeld, de CoWelder™. Deze oplossing bestaat uit een Migatronic krachtbron en een robotarm van Universal Robots. Vanaf mei is deze lasrobot ook in Nederland verkrijgbaar. Deze robot is heel simpel te bedienen en te programmeren. Bovendien is hij wat goedkoper dan een grote installatie. Toen deze robot op een beurs in Duitsland stond, is er al veel interesse in getoond, ook door Nederlandse bedrijven. Voor simpel laswerk een hele aanwinst dus, bijvoorbeeld voor kleinere machinebouwers en constructiebedrijven.”

Naar de klant toe


Migatronic gaat voor een demonstratie van een machine altijd naar de klant toe. Michel Faes legt uit waarom: “Wij kunnen hier in Best best wel twee plaatjes aan elkaar lassen. Dat ziet er dan perfect uit. Maar ter plekke bij de klant kunnen we pas laten zien wat de machine kan doen met zijn product. Want daar heeft hij die machine voor nodig. Die demo doen we samen met de dealer. En dat is geen probleem, ook niet wanneer het om een wat grotere machine gaat.”
Omdat Migatronic met een dealerorganisatie werkt, kun je niet spreken van bepaalde marktgebieden. “Wij komen echt overal”, zegt Michel Faes daarover. Dat kan een constructie bedrijf zijn, maar onlangs waren we ook bij een kunstenaar die bronzen beelden maakt. Dat zijn gietstukken. Maar soms zit er een fout in zo’n gietstuk. Dan moet dat met speciaal draad opgelast worden. Via een dealer kwam de vraag bij ons of wij daar wat mee kunnen. We zijn toen met die speciale draad bij die kunstenaar gaan testen. Dat ging prima. Eerst deed hij dat met TIG lassen, maar dat werd te warm en ging bruisen. Met het MIG proces hebben wij het toch voor elkaar gekregen. Ook zijn we vaak te vinden bij bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie waar heel veel met roestvast staal gewerkt wordt. We komen dus echt overal.”

Lastechnologieën van Migatronic


Intelligent Arc Control™ (IAC) is er één van. IAC maakt lastige neergaande MIG/MAG lassen van grondlagen prima uit te voeren. Met een 100% stabiele en gerichte korte boog ontstaat een volledige omsmelting in grondlagen. Ook is het geschikt voor het lassen van onder meer leidingen, buizen en tanks van roestvast staal. IAC registreert elke lascyclus en stelt de boog 50.000 keer per seconde automatisch af.Intelligent Gas Control® (IGC) voorkomt een te hoog gebruik van gas en kan, afhankelijk van de toepassing, een blijvende besparing van wel tot 50% aan gas opleveren. Ook reduceert het gebruik van IGC het aantal fouten door onvoldoende gasstroom of gasturbulentie. Op de website van Migatronic (www.migatronic.nl) is het mogelijk een berekening te maken van de besparing door je specifieke lasgegevens in te vullen. “Vaak doen we dat als wij samen met de dealer een klant bezoeken. Die weet vaak niet hoeveel gas hij verbruikt. Voor zover ik weet is Migatronic met IGC uniek”, zegt Michel Faes hierover.

Power Arc™ is een programma waarmee Migatronic bij het MIG/MAG lassen een diepere inbranding haalt bij hoeklassen en ook een hogere lassnelheid, tot wel 30%. Hierdoor worden sterkere lasverbindingen en daardoor stevige constructies bereikt.

DUO Plus™ is een MIG/MAG proces. De machine schakelt tussen de twee ingestelde lasstromen en zorgt daardoor voor meerdere afkoelperiodes tijdens een las. Je kunt hiermee het uiterlijk van een TIG las evenaren. Bovendien is er minder warmte inbreng. Dat is heel erg belangrijk bij roestvast staal. Want hoe meer warmte, des te meer het materiaal vervormt.

SEQUENCE REPEAT™ lijkt wat op DUO Plus™, maar met SEQUENCE REPEAT™ kun je meer parameters aanpassen. Dit is van belang bij complexe lastaken waar geen vooraf gedefinieerde lasprogramma’s voor bestaan die goed genoeg zijn. Dit programma is ideaal voor het uitvoeren van opgaande- en hoeklassen boven het hoofd. Wordt ook veel bij het lassen van roestvast staal toegepast.

TIG-A-TACK™ is een functie op de TIG lasmachines. Daarmee kan men snel hechten zonder dat de las verbrandt. Bij bijvoorbeeld materiaal met een dikte van 2 mm gebeurt dit hechtwerk met en snelheid van 0,04 seconde en zo’n 200 Ampère. Vooral in de voedingsmiddelenindustrie, waar veel roestvast staal gebruikt wordt, is dit een gewilde techniek.

MIGA LOG™ is een programma dat zit op de Sigma Galaxy MIG/MAG machine. Daarmee wordt de werkelijke data waar je mee last, opgeslagen. Opslag van parameters dus, wat heel handig is bij het lassen volgens procedures en voor controle doeleinden, bijvoorbeeld voor documentatie en verificatie volgens EN- en ISO-lasnormen.

MIGA JOB CONTROL™ maakt het mogelijk om veel gebruikte instellingen op te slaan en terug te vinden, zodat meteen met lassen begonnen kan worden. Vooral voor bedrijven die veel repeterend werk hebben, is dit een programma waarmee heel veel tijd bespaard kan worden en fouten in de instellingen voorkomen worden.

SEQUENCE is een programma waar je tot negen verschillende sequenties (instellingen) kunt vastleggen. Lijkt op MIGA JOB Control™ maar de sequenties hebben geen naam. Het zijn vaste instellingen die je met de hand via een vaste knop op de lastoorts kunt doorschakelen. Hiermee bespaar je heel veel tijd.

Welding Procedures Specifications (WPS)


Lassers moeten voldoen aan bepaalde regels als zij een product lassen. Dat ligt vast in procedures, de zogenaamde WPS’en. “Het is eigenlijk een werkbriefje”, zegt Michel Faes. “Er staat op wat hij moet doen, met welke draad, welk proces, welk gas en de hoeveelheid daarvan, het amperage en voltage, enzovoorts. Zo weet de lasser hoe hij zijn las moet maken. Daar is een procedure voor opgesteld en de WPS is daar een afgeleide van. Op de website van Migatronic (www.migatronic.nl) bestaat de mogelijkheid de WPS’en te downloaden. Als men aan de norm EN 1090 wil voldoen, dan moet je met lasprocedures werken. Sinds een aantal jaren is dit verplicht gesteld. Maar veel bedrijven hebben die procedures (nog) niet. Deze WPS’en zijn kosteloos eenvoudig te downloaden: Je geeft de lasmethode, de dikte van de lasdraad, soort lasverbinding en het aantal lagen, bereik materiaal diktes en de laspositie in en je krijgt de juiste WPS. Nogmaals: gratis! Door ons MIGA LOG™ systeem te gebruiken kun je alle parameters van de WPS opslaan en kun je zo aan je klant aantonen dat je het product conform de daaraan gestelde normen en eisen hebt gemaakt.”

Oplossingen


Over de marktpositie die Migatronic in de wereld inneemt, zegt Michel Faes: “Wij zijn zeker niet de grootste en ook niet de goedkoopste. Maar wij leveren wel een kwalitatief goed product. Echt Deense kwaliteit! Wij doen meer dan alleen een order noteren. Advies aan de dealer en zijn klant speelt een cruciale rol. Je kunt eigenlijk wel zeggen: ‘Wij verkopen oplossingen’. De klant vraagt aan ons hoe hij een product het beste kan maken. Dan gaan wij binnen onze range aan oplossingen bekijken welke wij het beste kunnen bieden. Wij zijn dus duidelijk geen dozenschuivers. Wij laten echt zien wat een bepaalde machine kan. Maar ook wat die niet kan. Laatst kregen wij een aanvraag voor een hele geavanceerde en dus dure machine. Toen hebben we contact gehad met de dealer om te informeren wat zijn klant nou precies wilde. Daarop hebben we besloten naast die geavanceerde machine ook een goedkopere mee te nemen, omdat ik dacht dat het daar ook mee moest kunnen. En dat was ook zo. Die klant had zo’n dure machine helemaal niet nodig. Waarmee ik wil benadrukken dat wij zeer veel waarde hechten aan het juiste advies en er niet op uit zijn om de klant een hele dure machine aan te smeren als dat niet nodig is.”
Migatronic heeft een webshop. Maar die webshop is niet bereikbaar voor eindgebruikers. Je kunt wel alles zien, maar om te bestellen moet je beschikken over een inlogcode en die hebben alleen de dealers. En de grotere machines worden nooit via de webshop besteld. In de webshop zijn alleen de kleinere machines opgenomen waar de dealer alles al van weet.

Migatronic in de toekomst


De marktbenadering van Migatronic mag best een unique selling point genoemd worden. “Wij zijn echt actief met onze dealers bezig. En via de dealer ook met de eindgebruiker”, zegt Michel Faes. “Wij merken gewoon dat iedereen erg blij is met de manier waarop wij dit doen. Als de dealer een machine verkocht heeft gaan wij altijd mee om de machine uit te leggen en samen voor te doen. Wij streven ernaar de drempel voor de dealer zo laag mogelijk te maken.” Maar ook met het gasbespaarprogramma IGC en het IAC, Intelligent Arc Control, is Migatronic uniek te noemen.
Migatronic werkt momenteel ontzettend hard aan haar naamsbekendheid. Het streven is om binnen een paar jaar een marktaandeel in Nederland van zo’n 5 tot 6% te hebben. “Daarom voeren we nu samen met de dealers meer campagnes, adverteren we meer en doen we meer met social media en beurzen. Zo hebben we in het voorjaar van 2017 op de beurs Auto Professioneel gestaan. Daar stonden wij met apparatuur voor de schadeherstelbedrijven. Vaak is zo’n beurs meer een relatie evenement om contacten te leggen. Toch hebben wij daar meer dan tien machines verkocht”, aldus Michel Faes.
Toen Albert van Bakel, de vorige directeur, met pensioen ging, ging het gerucht dat Migatronic bij gebrek aan een opvolger in Nederland zou gaan stoppen. “Maar niets is minder waar: Migatronic gaat vol gas door”, zegt Michel Faes. En hij kan het weten, want hij is die opvolger.

www.migatronic.nl

info@migatronic.nl