MIFA: “Groot geworden door precisie extrusies”

Het in Venlo gevestigde Mifa Aluminium BV is specialist in het vervaardigen van aluminium precisie profielen en producten. Precisie staat voor: compleet afgewerkte producten met maattoleranties vanaf ± 0,02 mm. Deze nauwkeurigheid geeft ongekende mogelijkheden: ontwerpers hebben een enorme vormvrijheid zonder de beperkingen van standaard normen. Een perfect alternatief voor verspanen dus.

Wim de Grood


Mifa is de afkorting voor Mini Fabrication. Dat heeft te maken met de profielen die zij produceren. “In de wereld van extrusie zijn dat de kleinere profielen”, legt Sales Engineer Benelux Rick Gellen uit. “Dat is waar wij groot mee zijn geworden. Vandaar die naam.” Nu doen wij veel meer! Bij Mifa werken in totaal 350 mensen waarvan het merendeel in Venlo. Mifa maakt deel uit van Aalberts, een wereldwijd opererende groep bedrijven in de technologie- en engineeringswereld.

Precisie extrusie is core business


 Volgens Rick Gellen kan het gaan om een halffabricaat, maar ook om een compleet eindproduct. Core business van Mifa is het extruderen van aluminium (precisie) profielen. Met de ruime ervaring die de engineers bij Mifa hebben, kunnen ze klanten bijstaan in hun ontwerpproces. Zo kunnen zij het maximale uit hun producten halen. De engineers van Mifa hebben veel ervaring en denken graag met klanten mee. Door het toepassen van co-engineering ontstaan vaak de beste producten, waarbij de aluminium en extrusie kennis van Mifa uw productkennis verrijkt.
“Wij bij Mifa gaan op zoek naar hoge nauwkeurigheden, de echte precisie. Voor ons hoeft een profiel ook niet symmetrisch te zijn. Wij zijn juist op zoek naar de uitdaging van dat soort profielen. Onze fabriek is daar expliciet op ingericht.” Mifa zit daarmee echt in een nichemarkt en maakt de extrusie meer toegankelijk voor de hightech industrie. Juist die industrie is vaak op zoek naar meer precisie. “Omdat wij dat kunnen heb je een enorme vormvrijheid in het ontwikkelen van een profiel. Andere extrudeurs moeten een profiel nog nabewerken om aan een vorm te komen. Wij kunnen dat in één keer uit onze pers halen”, aldus Rick Gellen.

Verticale integratie om totaalproduct te leveren


Zoals gezegd is precisie extrusie de core business van Mifa. Maar daarnaast heeft Mifa meerdere technologieën in huis die ervoor zorgen dat een compleet product geleverd kan worden. Zo kan het CNC verspanen, maar ook oppervlaktebehandelingen doen. Ook kunnen profielen gebogen worden of voorzien worden van een geborsteld oppervlak. Als de klant een compleet product wil hebben kan dat ook: Mifa beschikt over een eigen assemblage afdeling. “Wij kunnen dat onze klanten aanbieden zodat ze niet zelf achter allerlei nabewerkingen aan hoeven. Een mooi voorbeeld van verticale integratie, of beter gezegd, one-stop-shopping”, zegt Rick Gellen, die er nog aan toevoegt, dat de keuze van de juiste legering heel belangrijk is. “Het best mogelijke eindproduct begint immers met de juiste materiaalkeuze. Die is afhankelijk van de toepassing van dat product. Als een profiel bijvoorbeeld zwaarbelast wordt, dan moet je kiezen voor een stevigere legering. Maar voor het meer eenvoudige gebruik kun je volstaan met een lichtere legering.” Op de website www.mifa.eu zijn die legeringen met hun specificatie te vinden. 

Van sport en recreatie tot lucht- en ruimtevaart


De marktsectoren waar Mifa zich in beweegt, zijn legio. “Het voordeel daarvan is, dat wij niet afhankelijk zijn van één segment”, zegt Rick Gellen daarover. “Je kunt het eigenlijk zo gek niet verzinnen of je komt wel ergens aluminium extrusie tegen. We zijn actief in de lucht- en ruimtevaart, industrie, maar ook in de medische sector en de automotive. Zo vind je onze profielen ook in analyse-, meet- en controleapparatuur of in radarsystemen. Zelf naar de sport- en recreatiewereld gaan onze profielen. Bekende bedrijven waarmee wij werken zijn o.a. Airbus, Fokker, KTM Racing en GE Medical en vele anderen.”

Massa versus precisie en kwaliteit


Mifa bevindt zich in een nichemarkt waarin bijna niemand actief is. Daarom is het moeilijk om de marktpositie te bepalen. Rick Gellen daarover: “De meeste extrudeurs gaan voor de massa, die promoten hoeveel tonnages zij per jaar verpersen. Daar doen wij niet aan mee. Wij gaan niet voor de massa, maar wij gaan voor de precisie en de kwaliteit. In onze nichemarkt zou je dus kunnen zeggen dat we marktleider zijn.” Over de toekomst zegt hij: “Wij moeten ervoor zorgen dat wij onze voorsprong op andere extrudeurs behouden en liefst nog vergroten door investeringen die wij dankzij Aalberts kunnen doen. Een goed voorbeeld zijn onze vernieuwde persen en de diverse cnc machines die voorzien zijn van de laatste technische snufjes.”

AHC vestiging Venlo wordt onderdeel van Mifa


Vanaf 1 juni 2019 is de Venlose vestiging van AHC Benelux B.V. formeel samengevoegd met Mifa. De nieuwe naam is: Mifa Surface Treatment. Dankzij de samenvoeging is Mifa nog beter in staat om haar ambitieuze groeiplannen te realiseren. Met de kennis en mogelijkheden van Mifa Surface Treatment kan Mifa haar klanten nog beter van dienst zijn op het gebied van surface treatment. Mifa wil voor haar klanten niet alleen profielen ontwikkelen en produceren maar vooral ook een totaalproduct. “Nu Mifa Surface Treatment een onderdeel is van Mifa hebben we hier de regie en veel meer mogelijkheden.”

Mifa is AS9100 luchtvaart gecertificeerd


Mifa is in het bezit van het AS 9100-kwaliteitscertificaat voor de lucht- en ruimtevaartindustrie (ook wel EN 9100 certificering genoemd). Mifa levert aan bouwers en toeleveranciers in de vliegtuig- en luchtvaartindustrie wereldwijd. Deze markt stelt strenge eisen aan de kwaliteit van het oppervlak, de sterkte van het materiaal en het gewicht van de precisieprofielen. “Met ons uitgebreid pallet aan coatings, het brede scala aan aluminium- en magnesiumlegeringen en onze lichtgewicht extrusieprofielen –wanddiktes vanaf 0,25 mm!- voldoen wij aan alle eisen.” Met het AS 9100 certificaat bevestigt Mifa dat de productie- en bedrijfssystemen van Mifa voldoen aan de zware kwaliteitsnormen op het gebied van lucht- en ruimtevaart en dus ook voor alle andere markten.

Masterclasses en whitepapers


Masterclasses organiseert Mifa voor klanten die niet geheel op de hoogte zijn van de mogelijkheden van extrusie. Ze zijn een hele dag bij Mifa en krijgen verschillende presentaties van ervaren medewerkers uit het bedrijf. Onderwerpen die aan de orde komen zijn maattoleranties van ± 0,02mm, vormvrijheid en extrusie als alternatief voor andere technologieën. Uiteraard ontbreken een gezonde lunch en een rondleiding door het bedrijf niet aan het programma. Whitepapers zijn informatiebrieven die gedownload kunnen worden van de website www.mifa.eu. Ze vertellen bijvoorbeeld meer over de diverse legeringen, magnesium technologie, maar ook over oppervlaktebehandelingen en ontwerpen zonder concessies. “Deze masterclasses organiseren we ook bij bedrijven en worden gemiddeld met een 9,2 beoordeeld.”

Mifa wil op allerlei manieren haar klanten informeren over en betrekken bij de mogelijkheden van extrusie om ervoor te zorgen dat die klanten enerzijds zoveel mogelijk de functionaliteit van het product kunnen bereiken, zodat ze er dus ook zoveel mogelijk mee kunnen doen, anderzijds moet het product voor Mifa wel maakbaar zijn.
Dit meedenken is volgens Rick Gellen één van de USP’s van Mifa. Daarom wil Mifa graag in een zo’n vroeg mogelijk stadium bij het project betrokken worden. Het lijstje van USP’s wordt gecompleteerd door de techniek van precisie extrusie die ze in huis heeft, de flexibele series die ze kan leveren en de verticale integratie (one-stop-shopping).
 

www.mifa.eu 

info@mifa.nl

sales@mifa.nl