Metabo wereldprimeur met eerste platkop slijper

Gereedschappenspecialist Metabo brengt de eerste platkop slijper ter wereld op de markt – met kabel of accu – . Dit betekent voor metaalbewerkers een grote stap voorwaarts in de veiligheid en snelheid van werken in nauwe ruimtes. Het verkleint de kans op risicovolle of gevaarlijke situaties.

De door Metabo ontwikkelde en voor patent aangemelde platkop slijper is geschikt voor alle professionals in de metaalbewerkingsindustrie. Hierbij kun je denken aan de metaal- of balustradebouw, de slotenmaker, professionals in de fabriek of in de scheepsbouw. Volgens Enno Riemersma van Metabo hebben ze allemaal te maken met hetzelfde probleem. Riemersma: “Metaalbewerkers kunnen niet werken met een conventionele kleine haakse slijper onder een hoek van 45° of in nauwe tussenruimten. Oorzaak is dat de kop van de slijper gewoon te hoog is. In de praktijk leidt dat tot meer of minder geschikte of soms zelfs gevaarlijke geïmproviseerde oplossingen. Vaak worden andere slijpgereedschappen ingezet die de taak veel minder goed doen dan een kleine haakse slijper. Met de eerste platkop slijper ter wereld bieden we gericht hulp en maken we de kans op ongelukken zo klein mogelijk.”

Twee varianten

Met zijn vlakke tandwielhuis is de platkop slijper gemaakt voor nauwe ruimten. Tot in hoeken van 43° kan de gebruiker met de nieuwe slijper probleemloos lasnaden bewerken. Ook in tot 66 mm smalle tussenruimten en vlakke U-profielen duikt de machine er met zijn 125 mm slijpschijf tot 110 mm diep in. Metabo brengt deze wereldprimeur gelijktijdig in twee varianten op de markt. De WEF 9-125 met een opgenomen vermogen van 900 Watt en de 18 Volt accuslijper WF 18 LTX 125 zijn vanaf september in de handel verkrijgbaar. De accu van de platkop slijper levert Metabo standaard met de eerste, meest duurzame accupacks ter wereld met 5.2 Ampère-uur.


Snel en veilig in kleine hoeken

Naast snelheid en veiligheid heeft de platkop slijper als belangrijke eigenschap dat hij kan worden ingezet voor het verwijderen van roest, lasslakken en oude coatings in hoeken van raamconstructies. “Met de nieuwe machine is het ontslakken en reinigen van lasnaden of het doorslijpen van buizen op moeilijk toegankelijke plaatsen een fluitje van een cent. Daarbij hoeven professionals nu niet meer te grijpen naar persluchtbeitels of andere geheel ontoelaatbare improvisaties”, aldus Riemersma

Beschermkap

De platkop slijper is voorzien van een beschermkap die zich gereedschaploos laat verstellen. Daarnaast is hij gefixeerd tegen verdraaien en kan hij ter reiniging worden afgenomen zonder dat de schijf hoeft te worden verwijderd. Ook het wisselen van slijpschijf gaat eenvoudig en zonder extra sleutels. Zowel bij het kabel- als bij het accumodel bieden overbelastingbeveiliging en herstartbeveiliging de machine en gebruiker de nodige veiligheid. De WEF 9-125 is uitgerust met de duurzame Metabo Marathon-motor. Zowel de WEF 9-125 als de WF 18 LTX 125 zijn met een standaard M14-slijpas uitgevoerd waarop alle gangbare toebehoren gemonteerd kunnen worden. Omgekeerd passen ook de nieuwe Metabo-toebehoren op alle gebruikelijke haakse slijpers.