Metaalunie start Meldpunt Bedrijfsfinanciering

Het is het gesprek van de dag onder ondernemers. De bank geeft vaak geen krediet meer, zelfs niet aan bedrijven met een goede betalingsgeschiedenis. Koninklijke Metaalunie breidt daarom de dienstverlening op dit punt uit. “Actie is nodig. Daarom starten we met een Meldpunt Bedrijfsfinanciering”, aldus directeur beleid Jos Kleiboer.

Metaalunie constateert dat het steeds vaker lastig is om financiering te krijgen voor bedrijven in het mkb-metaal. De bankwereld is kritischer op het verlenen van financiering. Er worden meer en zwaardere eisen gesteld, die voor met name mkb bedrijven moeilijk zijn in te vullen. Hoewel de totale kredietportefeuille van banken niet daalt, komt dit geld steeds minder bij het mkb-metaal terecht. Daarom gaat Metaalunie haar leden nog actiever helpen bij financieringsvragen.

Banken kijken niet meer alleen naar het verleden. Ook al zijn de leningen altijd netjes afgelost, is steeds een redelijk rendement op de investeringen gehaald en is een stabiele omzetgroei gerealiseerd: een nieuwe kredietverlening zit er dan soms toch niet in. Dat is niet alleen frustrerend voor de ondernemer, maar vaak ook onnodig. Metaalunie kan soms die frustratie wegnemen en de bank ervan overtuigen de afwijzing te heroverwegen. “Als ook onze financieel specialisten van mening zijn dat het gevraagde krediet een aanvaardbaar risico is, kan Metaalunie op een hoger niveau contact leggen met de bank en de zaak van een individuele ondernemer onder de aandacht brengen”, zegt Kleiboer. Behalve met dit soort bemiddeling kan Metaalunie ook helpen met het opstellen van een kansrijke kredietaanvraag. In beide gevallen begint het met een telefoontje naar het nieuwe Meldpunt Bedrijfsfinanciering. Meerdere specialisten zitten klaar om de hulpvragen van Metaalunieleden te beantwoorden.

Wie Metaalunie belt en vraagt naar het Meldpunt Bedrijfsfinanciering krijgt één van de specialisten van Metaalunie aan de lijn. Zij hebben een achtergrond als bedrijfseconoom, fiscalist of (register)accountant en kennen het mkb-metaal door en door. De dienstverlening omvat onder andere hulp bij het opstellen van kredietaanvragen, gesprekspartner zijn bij de onderhandeling met de bank en op zoek gaan naar alternatieven. De diensten zijn kosteloos en alleen voor Metaalunieleden.