Metaaltechniek handelsonderneming BV - een groenere productieomgeving zonder in te leveren op kwaliteit?

In bijna ieder productiebedrijf zijn wel meerdere bussen remmenreiniger te vinden. Het middel is multi-inzetbaar, goedkoop in aanschaf en heeft een krachtige werking. Dat maakt remmenreiniger tot een geliefd product in een werkplaats of productieomgeving.Er kleven echter ook nadelen aan het gebruik van remmenreiniger. Het risico van gevaarlijke stoffen wordt nog wel eens onderschat. De effecten zijn soms direct (oogcontact) maar vaker ook pas op lange termijn merkbaar en dan is de schade onomkeerbaar.


Medewerkers die met gevaarlijke stoffen werken, lopen risico. En geen klein risico: elk jaar overlijden in Nederland 3.000 mensen door ziektes die het gevolg zijn van werken met gevaarlijke stoffen: bijna vijf keer zoveel als het aantal verkeersdoden. (Bron: rijksoverheid)


Mensen zijn zich soms wel enigszins bewust van de gevaren, maar vaker worden de risico’s danig onderschat. De toepasbaarheid, prijs en eenvoud in gebruik, maakt dat men toch moeilijk afstand doet van deze multitasker. Daarom startten branchepartijen eind vorig jaar een campagne tegen onveilige en ongezonde remmenreinigers: “Hoe veilig is mijn remmenreiniger”. Check uw remmenreiniger op www.checkjeremmenreiniger.nl Als er kankerverwekkende bestanddelen in de remmenreiniger (of andere reinigings- en smeringsmiddelen) aanwezig zijn, is de werkgever wettelijk verplicht om deze te vervangen door een veiliger alternatief, BWBR0008498/2019-01-01/#Hoofdstuk4.4.2 . (Industrieel vet met schone plek)


Gelukkig zijn die alternatieven er ook. De keuzes die we maken hebben gevolgen voor de wereld waarin onze (klein)kinderen opgroeien.


Bezwaren van mindere werking ontkracht
Directeur Fokke Bronsema van Metaaltechniek: “We zien dat bedrijven sceptisch zijn over de werking van groene middelen ten opzichte van hun chemische tegenhanger. Dat is lang niet altijd terecht. Ook de ontwikkeling in groene biologische producten staat niet stil. Het Zweedse merk Veidec is daar een prachtig voorbeeld van. Met een breed assortiment aan reinigings- en smeringsmiddelen en een gamma tapes, lijmen en kitten biedt Veidec een groene oplossing voor veel vraagstukken. Een team van experts is dagelijks bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten. Als dealer van Veidec kunnen wij ook onze verzoeken indienen. In het laboratorium in Zweden wordt dan volop gewerkt aan een antwoord”.


Duurder in gebruik

  • Vaak kan één Veidec product een aantal chemische (spuit)bussen vervangen. Dit levert voordeel op in de opslag van deze producten. Er worden immers geen eisen gesteld aan de opslag, zoals een brandwerende kast of een maximale hoeveelheid verpakkingen buiten de veilige opslag.
  • Er zijn geen PBM’s verplicht gesteld bij het gebruik van Veidec middelen. Dat bespaart kosten en tijd. Voor het veiligheidsaspect bent u als werkgever niet meer afhankelijk van het (juiste) gebruik van de PBM’s door de werknemer. Ook vraagt het minder administratieve rompslomp.
  • Veidec middelen zijn zuinig in gebruik. Ook bevatten de spuitbussen minder drijfgassen en andere hulpstoffen en meer werkend product. Meer waar voor uw geld dus.
Reputatie intern en extern
Een chemical shift naar veiligere producten maakt u tot een nog aantrekkelijker werkgever en partner. Steeds meer (overheids)bedrijven stellen een maximaal groene werkomgeving als voorwaarde om tot samenwerking te kunnen komen. Een investering in gezondheid en milieu levert u direct en indirect veel voordeel op.

Reinigen van RVS
Bronsema: Wij hebben veel klanten die RVS verwerken. Speciaal voor die groep heeft Veidec een aantal biologische reinigers (op waterbasis) in het programma. Er worden verbluffende resultaten behaald bij industriële bakovens, frituurkeukens, luchtkanalen en andere vette omgevingen. Fruitoliën omkapselen het vuil en trekken het uit het materiaal. Met een doek verwijdert u eenvoudig de verontreiniging en brengt u het materiaal weer terug in originele staat. Ook voor het verwijderen van vingerafdrukken of zelfs voor het gebruik in cleanrooms bestaan er perfecte middelen, die een anti-statisch oppervlak achterlaten.” Kies ook voor een gezonde werkplaats zonder gevaarlijke stoffen en ga voor een chemical shift.. Zonder gezondheidsrisico’s, zonder negatieve impact op de omgeving en zonder in te boeten op kwaliteit of tegen veel hogere kosten. Bronsema: “Wij zeggen altijd: kijk niet wat het kost, maar naar wat het oplevert. Dat kan in dit geval wel eens veel meer zijn dan u op het eerste gezicht zult denken.”


Een vrijblijvende demo is met één telefoontje te regelen: 033-4558788. U kunt vragen naar Gido Torsing. Meer informatie vindt u op www.metaaltechniek.nl/veidec.