Materials 2015 focust op properties – applications – solutions

De vakbeurs Materials krijgt komend voorjaar, op 22 en 23 april 2015 in Veldhoven, een praktijkgerichte en levendige opzet gebaseerd op drie pijlers: properties – applications –solutions. Organisator Mikrocentrum wil bezoekers van Materials 2015 aanspreken op herkenbare praktijkproblemen en materiaaltoepassingen. Voor diepgang zorgen keynote-lezingen over materiaaltrends en praktijkverhalen over materiaaltoepassingen.

Materials 2015 is meer dan alleen een beurs over (nieuwe) materialen en materiaaleigenschappen. Er komen ook veel materiaaltechnieken aan bod, zoals specialistische bewerkingen, warmtebehandelingen, omvormtechnieken, oppervlaktetechnieken en verbindingstechnieken. Deze technieken maken aansprekende oplossingen voor gewenste functionaliteiten mogelijk. Denk aan lichtgewicht materialen die voor zowel de automotive industrie als de lucht- en ruimtevaart van groot belang zijn. Verder is er op de beursvloer veel aandacht voor oplossingen van allerlei ‘materiaaluitdagingen’, zoals corrosie, hechting, temperatuurbestendigheid, hergebruik, recyclebaarheid, slijtvastheid, wrijvingsweerstand, UV-bestendigheid en vervormbaarheid. Tot slot komen onderwerpen als analysetechnieken, schaarste en schade-onderzoek aan bod.

Drie pijlers
De drie pijlers van de beurs, properties – applications – solutions, zijn ook herkenbaar in het lezingenprogramma. Naast wetenschappelijke keynotelezingen over materiaaltrends zijn er praktijkverhalen over succesvolle materiaaltoepassingen en -bewerkingen. De zalen voor het lezingenprogramma sluiten direct aan op de beursvloer. Samen met de live-demo’s en themapleinen (kleine paviljoens met materialen en of producten rond een bepaald thema, zoals automotive of lichtgewicht) zorgt dat voor een levendige sfeer.

Kruisbestuiving
De inhoudelijke pijlers worden belicht vanuit verschillende toepassingsgebieden, waardoor een interessante kruisbestuiving kan optreden. Dat kan bezoekers inspireren en nieuwe inzichten opleveren. Kruisbestuiving is er ook met andere beurzen van Mikrocentrum, zoals Kunststoffenbeurs, Precisiebeurs en RapidPro. Materials vormt een aanvulling op die beurzen en brengt hun toepassingsgebieden onder de aandacht van een breed publiek. “Materials 2015 is hét kennis- en netwerkplatform voor materialen en hun bewerkingstechnieken. Hier brengen we kennis en experts uit de Benelux bijeen en dat moet leiden tot nieuwe businesskansen”, zegt Timo van Leent, manager Vakbeurzen & Congressen bij Mikrocentrum. “De ontwikkelingen op dit vakgebied zijn stormachtig, maar krijgen niet altijd de aandacht die ze verdienen. Daar willen wij graag verandering in brengen.”

Derde editie
Op 22 en 23 april 2015 organiseert Mikrocentrum in NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven de derde editie van het gratis toegankelijke Materials. Met een combinatie van vakbeurs en hoogwaardig congres bestrijkt Materials 2015 de gehele Benelux. Het event wil productontwikkelaars, constructeurs en engineers informeren over materiaalinnovaties en bewerkingstechnieken. Tevens biedt het handvatten voor materiaalkeuze in relatie tot kostprijs, levertijd, functie, bewerking en vormgeving. Er zijn ruim veertig lezingen van onafhankelijke experts en exposanten.

Exposanten
Mikrocentrum verwacht op Materials 2015 ongeveer 1.700 bezoekers; dit jaar waren dat er 1.200. Het aantal exposanten zal rond 120 liggen; zij vertegenwoordigen een breed scala aan disciplines:
• Leveranciers en fabrikanten van (smart) materialen, grondstoffen en additieven.
• Bedrijven gespecialiseerd in materiaalbewerking, verbindings-, omvorm-, oppervlaktetechnieken, karakterisering (simulatie, analyse, testen), afvoer/recycling, schadeonderzoek/troubleshooting.
• Engineering-, constructie-, ontwerp- en designbureaus met materialenexpertise.
• Onderzoeksinstituten, kennisinstellingen en onderwijsinstellingen.

Voor meer informatie www.materialenbeurs.nl of Timo van Leent, t.leent@mikrocentrum.nl, 040-296 99 22.