Maars Living Walls® investeert flink in machines van Promatt

Maars Living Walls® in Harderwijk produceert, verkoopt en monteert flexibele indelingen zoals zowel standaard als maatwerk systeemwanden. Deze wanden zijn te vinden in kantoorgebouwen, fabrieken, bioscopen, winkels en hotels, maar ook op luchthavens en in openbare instellingen als ziekenhuizen, scholen en universiteiten. Zo’n 300 mensen vinden daar hun emplooi. Maars Living Walls® heeft alle disciplines zelf in eigen huis: van productie tot marketing en van engineering tot financiën. Onlangs heeft het Haaksbergense Promatt daar vijf machines van het Italiaanse merk FOM Industrie geplaatst: een dubbele verstekzaag van het type BLITZ 55 E met spanenafzuiging en vier CNC profielbewerkingscentra van het model DALI 40 CZ.

Wim de Grood

Promatt


Promatt heeft een jarenlange ervaring en expertise opgebouwd op het gebied van hun leveringsprogramma dat voor wat betreft de ver- en bewerking van aluminium bestaat uit machines van de vooraanstaande Italiaanse machinebouwer FOM Industrie, wereldwijd gezien behorende tot de top 3. Promatt is de importeur voor Nederland van deze machines. Ook is Promatt onder andere importeur van de Behringer en Eisele zaagmachines.

Maars Living Walls®


Maars Living Walls® is in 1946 opgericht door de heer Maars sr. In een grachtenpand aan de Amsterdamse Keizersgracht begon hij met vier medewerkers met de fabricage en verkoop van TL verlichtingsarmaturen. In de jaren 60 begon men met de fabricage van plafondsystemen, systeemwanden en klimaatbeheersingssystemen. Het laat zich raden dat het pand in Amsterdam te klein werd voor al deze (nieuwe) activiteiten en daarom verhuisde het bedrijf in 1960 naar Harderwijk. Sinds einde negentiger jaren zit Maars Living Walls® op de huidige locatie aan de Newtonweg en beschikt daar over een productiehal met een oppervlakte van 30.000 m². Begin 2000 is afscheid genomen van de verlichtingsarmaturen en de plafondsystemen. Sinds die periode is de focus volledig gericht op systeemwanden. Tot oktober van dit jaar was het bedrijf geheel in handen van de familie Maars. Thans is het bedrijf voor het grootste gedeelte in handen van het Amerikaanse Herman Miller en een aantal belangrijke dealers. Alles blijft erop gericht om als zelfstandig bedrijf kwaliteit te blijven leveren, gebruikmakend van elkaars netwerk.

Leveringsprogramma


Het uitgebreide assortiment van Maars Living Walls® laat zich het best samenvatten onder wat Maintenance Manager Wander Marsman noemt het leveren van systeemwanden voor ruimtes in diverse segmenten. “Dat kan in allerlei vormen zijn, zoals stalen panelen, maar ook glazen wanden met de bijbehorende deuren. Van eenvoudig tot heel luxe met bijvoorbeeld een ingebouwde medie mogelijkheden. De klant kan kiezen uit een heel scala aan kleuren en maten. Verder kan hij er jaloezieën in laten maken of kan hij er verduisteringsglas in laten zetten.” Marketing Coördinator Christel van der Stouw vult aan: “We denken mee in het proces van begin tot einde, daarmee bijvoorbeeld ook over de benodigde akoestische waarden en de brandwerendheid. Bedenk het maar.” Zie voor al deze productlijnen de website www.maarslivingwalls.nl .

Maars 4D


Achter de toevoeging ‘Living Walls’ aan de naam Maars zit een filosofie. Christel van der Stouw legt uit: “De ruimtes waarin wij ons begeven zijn als het ware als een schil om ons heen. Dat moet dus bij ons passen. Afhankelijk van wat de wensen zijn (moet de ruimte bijvoorbeeld privacy bieden of juist zichtbaarheid) willen wij dat de mensen zich zo prettig mogelijk voelen in die ruimte. Voorbeeld: door kleuren op een juiste manier toe te passen kun je ertoe bijdragen dat mensen zich in een ziekenhuis meer op hun gemak voelen, waardoor ze beter herstellen.” Wander Marsman vult aan: “Doordat wij veel contacten hebben met de buitenwereld weten we wat mensen ervaren of wat zij voelen. Dat proberen we in ons product te verwerken. Dit is voor ons een continu proces. Met ons Maars 4D programma (Design, Detail, Draw & Develop) kunnen wij dat voor onze klanten heel inzichtelijk maken. En het mooie is, dat dit programma ook tegelijk het bestelsysteem is. Dit systeem biedt ondersteuning tijdens de verschillende fases van ontwerpen, berekenen en bestellen. Het geeft een compleet beeld van wat het gaat worden, waarbij ook gelijk de juiste prijzen vermeld staan. En eventuele wijzigingen in bijvoorbeeld maatvoeringen zijn in een later stadium heel gemakkelijk door te voeren.”Wereldspeler


Maars Living Walls® haalt haar omzet maar liefst voor 70% uit het buitenland. Daarmee is het bedrijf een van de grootste spelers in die markt in de wereld. Om dit zo te houden is men continu bezig om nieuwe producten te bedenken. Aan de andere kant wil men klanten die in het verleden wanden gekocht hebben in een later stadium ook nog graag helpen. Maars Living Walls® is gelukkig in staat om deze service te kunnen bieden.

Nieuwe machines


De contacten tussen Promatt en Maars Living Walls® bestaan al heel wat jaren. Ging het aanvankelijk enkel om zaagmachines om profielen van aluminium, maar ook van staal, af te korten, recentelijk heeft Promatt naast een nieuwe dubbele verstekzaagmachine ook vier CNC profielbewerkingscentra geleverd. De verstekzaagmachine is van het merk FOM Industries, type BLITZ 55 E die voorzien is van een spanenafzuiging. De afmeting van het zaagblad is 550 mm in doorsnee, heeft een verstek van 12° extern tot 45° intern en een zaaglengte van 5000 mm. De bewerkingscentra zijn ook afkomstig van FOM Industries en van het model DALI 40 CZ. Uitgangspunt voor deze machines was onder meer, dat ze voor de operator gemakkelijk te bedienen, veilig en gezond moesten zijn. Wander Marsman licht toe: “Het is een kleine en omsloten machine die tot 4 m profielen kan bewerken. Doordat de machine omsloten is houdt deze heel wat geluid tegen. Tevens zit er een dampafzuiging op zodat de oliedampen worden opgevangen. Ook zit er een koppeling op met ons ERP systeem. We hebben bewust gekozen voor vier kleine machines in plaats van twee grotere. De vier machines kunnen allemaal hetzelfde en werken onafhankelijk van elkaar.” Henk Brinkman van Promatt geeft nog wat nadere specificaties: “De machines zijn 4-assig gestuurd. Dat geeft Maars de mogelijkheid complexe profielen te bewerken. Door te kiezen voor vier kleinere machines zijn ze veel flexibeler.”Software belangrijke rol bij de aanschaf


Maars Living Walls® heeft voor de aanschaf van de vijf machines bewust voor Promatt gekozen. Wander Marsman daarover: “We hebben het gevoel, dat zij de beste producten konden leveren voor onze profielen. Natuurlijk zijn er nog andere spelers, maar die hadden toch problemen om met een compacte machine alle bewerkingen te kunnen uitvoeren. Bovendien schenkt FOM Industries veel aandacht aan de software, bijvoorbeeld wat de koppeling met ons ERP systeem betreft. En natuurlijk speelde ook de relatie die we al hadden met Promatt daar een belangrijke rol in. Wat ook mooi was, dat, toen we eenmaal de beslissing genomen hadden, de machines er binnen drie maanden stonden en gelijk ook goed functioneerden. Dat komt ook, omdat wij bij FOM Industries in Italië een week op cursus zijn geweest om vertrouwd te raken met de software. Wat we daar ook geleerd hebben is hoe je programma’s parametrisch kan maken.” Henk Brinkman van Promatt voegt daar nog aan toe: “We hebben een gezamenlijk doel om het productieproces en de machines onder controle en beheersbaar te houden. Maars zoekt duidelijk de grenzen op en wij proberen daarop te anticiperen. Het zijn vaak complexe zaken die je niet met een simpele druk op de knop oplost. Wat hier ook een belangrijke rol in speelt is de online support vanuit FOM Industries in Italië met de machines. Ze kunnen vrijwel overal bij in de machines.”

Tevreden


Al met al is Maars Living Walls® content over de machines van FOM Industries en de rol van Promatt. Ook wat de service betreft. “De kennis en kunde van de monteurs staat op een hoog peil”, zegt Wander Marsman. Henk Brinkman voegt hier aan toe, dat Promatt, op het moment dat Maars Living Walls® gaat groeien, afhankelijk van de wensen, met de nieuwste machines van FOM Industrie daarop kan inspelen. En Wander Marsman beantwoordt de vraag of hij Promatt een aanbevelenswaardige leverancier vindt, met een volmondig ja. “Alles wat je vraagt wordt goed opgepakt en ze houden goed rekening met het bedrijf waar ze mee werken. Ze leveren gewoon goed maatwerk. Ze steken heel veel tijd en energie in het meedenken met de klant. Het gaat ze om het gehele proces, dus niet om de machine alleen.”

Promatt bestaat 15 jaar en trakteert


Promatt viert dit jaar haar jubileumjaar. Want in 2013 besloten vader Wil en zoon Marco Toebes na een bezoek aan Behringer in Duitsland voor zichzelf te beginnen met een importeurschap van zaagmachines voor staal en aluminium. Eerst in een halletje op een industrieterrein in Haaksbergen en sinds drie jaar gevestigd even buiten die plaats in een pand waar voldoende ruimte is voor een showroom, onderhoudswerkzaamheden en kantoren. Inmiddels is Promatt uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van metaal- en aluminium bewerkende machines en beschikt het over een team van zeer ervaren adviseurs en monteurs.
Natuurlijk hoort er bij zo’n jubileum een cadeau voor de klanten. Henk Brinkman, een van die adviseurs, daarover. “We hebben in het kader van dit jubileum een speciale inruilactie voor machines die 15 jaar of ouder zijn. Bij aankoop van een nieuwe machine en inruil van de oude geven wij een korting van 15%.”
Wilt u meer weten over deze jubileumactie?
Neem dan contact op met Promatt, www.promatt.nl of via info@promatt.nl.

www.promatt.nl
www.maarslivingwalls.nl
info@promatt.nl
info@maars.nl