Lasnaadzoeken thema bij Valk Welding op TechniShow

ALBLASSERDAM febr. 2016 - Met de demonstratie van de Arc-Eye lasersensor op een X-,Y- systeem en een lasrobot cel, toont Valk Welding haar oplossing voor het exact volgen van lasnaden. De Arc-Eye lasersenor die door Valk Welding zelf is ontwikkeld, zorgt ervoor dat de lastoorts de lasnaad exact en in realtime volgt en daarmee de hoogste laskwaliteit mogelijk maakt. Lasnaadzoeken met deze lasersenor wordt dan ook steeds vaker in plaats van gaskopzoeken en draadzoeken toegepast.

Door tolerantieverschillen en spanningen die tijdens het voortraject en het lasproces ontstaan, is het noodzakelijk te controleren of de positie van de lasnaad overeenkomt met de geprogrammeerde positie. Eventuele afwijkingen zijn niet voorspelbaar, zodat je het programma altijd eerst nog moet corrigeren. In het lasprogramma wordt daarom altijd eerst een zoekcyclus met gaskopzoeken of draadzoeken ingepland, die de gevonden afwijkingen vervolgens in het programma corrigeert. Een lasersensor die voor de robottoorts is gemonteerd scant de lasnaad al tijdens de lasbewerking en navigeert de lasrobot realtime langs de langsnaad. Dat is niet alleen een veel snellere methode, maar ook de meest exacte.

De lasersensor projecteert daarvoor een laserlijn op de lasnaad. in de praktijk hebben de camera’s echter last van reflecties die voor onverwachte verstoring zorgen. Valk Welding heeft dat ondervangen door met het traject circulaire te scannen die met één enkele scan een reflectiearm 3D beeld van de lasnaad maakt, zonder nadelige beïnvloeding van reflecties.

Adaptive weaving

De software, die de communicatie tussen de lasersensor en de lasrobot verzorgd, is voorzien van Adaptive Weaving. Een vooropening die groter is dan opgegeven, wordt direct door de camera geregistreerd. Dankzij Adaptive Weaving past de software de lasparameters real-time in het programma aan en wordt de pendelslag van de lasrobot verbreed en de snelheid verlaagd. Daardoor wordt toch een lasnaad met voldoende volume verkregen. Bij een te grote vooropening stopt de lasrobot.


TechniShow 2016, hal 10 stand C022
http://www.valkwelding.com