Kun je verschillende Roestvast Stalen legeringen in dezelfde constructie gebruiken?

Welke richtlijnen bestaan er omtrent gemengd gebruik van legeringen? Laten we een paar gevallen bekijken.U werkt voor een fabrikant van apparatuur en heeft een offerte voor uitvoering in roestvast staal aangeboden. Bij aankoop blijkt niet elk gewenst product (plaat, buis, fitting, enzovoort) beschikbaar in de aangegeven legering, of de levertijd van enkele onderdelenen is te lang om uw klant tevreden te stellen. Of misschien bent u de klant, een verwerkingsbedrijf en komt de fabrikant naar u toe met dit dilemma. Enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zijn: corrosieweerstand, lasbaarheid, sterkte, taaiheid, hardheid, enz.


Kan ik bij voorbeeld Type 316L gebruiken voor enkele componenten in een voor het overige Type 304L leidingsysteem?
Dit wordt vaak gedaan. Type 316L is in de meeste gevallen minstens zo corrosiebestendig als 304L, hoewel niet in alle gevallen. In salpeterzuur kan 316L bijvoorbeeld minder corrosiebestendig zijn dan 304L. Als beide legeringen voldoende corrosiebestendig zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken over galvanische corrosie. De mechanische eigenschappen zijn identiek, beide zijn austenitisch, dus daar geen probleem. Lassen is eenvoudig, er kan zowel 308L als 316L toevoegmetaal worden gebruikt. Het gebruik van 304L-componenten in een 316L-leidingsysteem is echter een ander verhaal, vooral als 304L een aanzienlijk hogere corrosiesnelheid heeft dan de 316L. Als er een galvanisch effect optreedt, is de oppervlakteverhouding ongunstig, met een kleine anode (actievere 304L) en een grote kathode (edeler 316L). In dergelijke gevallen moet dus grote voorzichtigheid worden in acht genomen.

Kan ik verschillende 6Mo-legeringen mengen?
Er zijn enkele samenstellingsvariaties in de familie 6% Mo-legeringen – UNS S31254, N08367, N08926 enzovoort. Deze hebben vergelijkbare corrosieweerstand en mechanische eigenschappen en worden gelast met dezelfde toevoegmaterialen. Over het algemeen kunnen verschillende van deze legeringen in één dezelfde constructie gebruikt worden. Enkele enigszins vergelijkbare legeringen, zoals S34565, hebben echter een vergelijkbare of hogere corrosieweerstand, maar een veel hogere sterkte. Het lassen van een legering met een veel hogere sterkte aan een legering met een lagere sterkte kan een uitdaging zijn om vervorming te voorkomen.


Kan ik verschillende “lean” en standaard duplexlegeringen samen gebruiken?
Lean duplex types zijn vaak beschikbaar als plaat voor gebruik in tanks, terwijl de hulpstukken (pijp & fittingen, mondstukken, flenzen, stangen, enzovoort) veel moeilijker te vinden zijn. Over het algemeen is het mogelijk om verschillende versies van lean duplex te mengen, tenminste als hun corrosieweerstand en mechanische eigenschappen geschikt zijn. Duplex 2205-leidingcomponenten zijn waarschijnlijker beschikbaar en worden vaak gebruikt in combinatie met een lean duplextank of -vat. Enige voorzichtigheid is geboden, aangezien 2205 een lagere sterkte heeft dan sommige van de lean duplexlegeringen, ook al liggen de eigenschappen dicht bij elkaar. Het kan mogelijk zijn om voor sommige onderdelen een austenitische legering te gebruiken samen met met duplexlegeringen, maar een volledige evaluatie van alle vereisten, inclusief laseigenschappen en het effect van het verschil in thermische uitzetting, is nodig voordat goedkeuring wordt verleend. Vergeet niet dat het lasmetaal een andere samenstelling zal hebben dan elk van de basismetalen.


Kan ik ferritisch en austenitisch roestvast staal mengen?
Het verbinden van componenten uit ferritisch roestvast staal met andere componenten uit austenitisch roestvast staal is mogelijk, maar er moet rekening worden gehouden met het grote verschil in thermische uitzetting, vooral belangrijk tijdens het lassen. Bovendien is de ferritische legering veel zwakker dan de austenitische legering bij de hoge temperaturen tijdens het lassen, zodat gewoonlijk distortie van het ferritische roestvast staal zal optreden bij afkoeling. Evenzo, als apparatuur wordt gebruikt bij lage of hoge temperaturen, moet rekening worden gehouden met verschillen in taaiheid (bij lage temperatuur) en sterkte bij verhoogde temperatuur. Dit omvat het lasmetaal, dat een andere samenstelling zal hebben dan elk basismetaal. En vanuit het oogpunt van corrosie, kunnen standaard austenitische legeringen gevoelig zijn voor chloridespanningscorrosie, en zijn de ferritische legeringen zeer gevoelig voor waterstofscheuren.


Lassen van ongelijksoortige metalen wordt behandeld in verschillende publicaties die beschikbaar zijn op de website van het Nickel Institute:Als u bij het evalueren van een bepaalde combinatie van legeringen twijfels of vragen heeft, maak dan gebruik van de kosteloze “Nickel Institute Technical Inquiry-service”: www.inquiries.nickelinstitute.org.