Invest International financiert bouw zoutraffinaderij met techniek Titan Salt in Egypte

Invest International verstrekt een lening van 12,7 miljoen euro aan Egyptian Salt Industry Company (ESIC) voor de bouw van een zoutraffinaderij met technologie en apparatuur van het Nederlandse be drijf Titan Salt B.V. Het wordt de eerste fabriek in zijn soort in Egypte die zout van farmaceutische kwaliteit produceert waardoor minder invoer van dit product nodig is.


Van de redactie

Productie farmaceutisch zout in Egypte
De fabriek verrijst bij een industrieel complex in Ain Sokhna, 130 kilometer ten westen van Caïro, en zal een capaciteit hebben om 10 ton per uur vacuümzout van farmaceutische kwaliteit en voedselkwaliteit te produceren, omgerekend zo’n 60.000 ton per jaar. Dankzij de innovatieve Mechanical Vapour Recompression-technologie (“MVR”) van Titan Salt zal de fabriek 90 procent minder aardgas per ton geproduceerd zout gebruiken dan conventionele technologieen. Dit levert een positieve bijdrage aan SDG 13 (Klimaatactie).

Joost Oorthuizen, CEO van Invest International:
“We zijn verheugd dit project te financieren, omdat het bijdraagt aan de economische groei van Egypte en het creëren van lokale banen. De unieke rol van Invest International als Nederlandse impactinves-teerder is het aanwenden van fondsen voor internationale projecten die bijdragen aan Sustainable De-velopment Goals (SDG’s) en aan de Nederlandse economie.”


Moataz Farouk, CEO van Egyptian Salt Industry Company:
“ESIC kijkt erg uit naar deze samenwerking met Invest International en Titan Salt en naar het realiseren van een dergelijke hightech-faciliteit in Egypte. We hebben de juiste partners bijeengebracht voor een succesvol project en we zijn er trots op ze aan boord te hebben.”


Robert van Voorst, CEO van Titan Salt:
“Titan Salt is trots en vereerd dat wij de kans krijgen een hightech vacuümzoutfabriek te bouwen voor ESIC in Egypte. De fabriek wordt ontworpen met onze nieuwste, innovatieve technologie volgens de hoogste Europese normen voor het realiseren van een energiezuinige en veilige productiefaciliteit. Een absolute mijlpaal!”


Creëren van lokale banen
De financiering van het project door Invest International draagt bij aan het creëren van ongeveer 200 lokale banen tijdens de bouwperiode en ongeveer 130 lokale banen in het eerste jaar van de exploitatie. Dit linkt aan SDG 8 (Eerlijk werk en economische groei).Over Titan Salt
Titan Salt is een Nederlands bedrijf met kantoren in Bolsward en Chicago dat bekendstaat als onafhankelijke systeemaanbieder met een eigen engineeringafdeling voor proces- en mechanische ontwikkeling. Het bedrijf combineert twee toonaangevende, internationale leveranciers van zoutproductiesystemen: Titan Projects (Nederland) en Titan US (Chicago). Het team bestaat uit ingenieurs met tientallen jaren ervaring in het optimaliseren van zoutfabrieken met energiezuinige technologie. Titan Salt is als dochteronderneming van Titan Holding, waaronder ook Titan Projects valt, gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen, installeren en in bedrijfstellen van productie-installaties voor minerale zouten. Met een hoofdkantoor in Bolsward en hun dochter in Chicago groeien ze hard in deze wereldwijde markt. Het team bestaat uit ingenieurs met tientallen jaren ervaring in het optimaliseren van zoutfabrieken met energiezuinige en innovatieve technologieën.