Hardinchromeren zorgt voor grote afname van de corrosiesnelheid!

In de (petro)chemische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie wordt veelvuldig gebruik gemaakt van hoogwaardige roestvast staallegeringen en materialen op nikkelbasis. De keuze voor deze materialen mag op het oog vaak voor de hand liggend zijn. Het is echter helaas het geval dat deze materialen onder bepaalde omstandigheden gevoelig zijn voor zowel corrosie als slijtage.Vaak voldoen deze materialen niet als deze toegepast worden voor dynamische componenten waarbij naast de slijtagebestendigheid ook de corrosieweerstand een belangrijk een rol speelt. Conventionele technieken en materialen zijn veelal niet bestand om ingezet te worden in de vaak agressieve en abrasieve omstandigheden. Slijtage veroorzaakt door corrosie, of corrosie veroorzaakt door slijtage zorgen er dan voor dat machineonderdelen overmatig snel degraderen. Het gevolg is dat productielijnen dan, buiten de geplande onderhoudscyclus om, onnodig stilvallen; dit brengt veel extra kosten en ergernis met zich mee. 

Door intensieve samenwerking met onze klanten is Chromin BV in staat om de gebruikte materialen en onderdelen te behandelen door middel van inchromeren of hardinchromeren. Door deze unieke thermo-chemische oppervlaktebehandelingen wordt door middel van chroomdiffusie een verhoging van het Chroomgehalte gerealiseerd van ca. 35% (boven op de reeds aanwezige chroom in het basismateriaal). Dit heeft als gevolg dat de corrosieweerstand in diverse agressieve media, zoals geconcentreerd zwavelzuur bij verhoogde temperaturen, enorm toeneemt. Hierdoor neemt de corrosiesnelheid aanzienlijk af, zie onderstaande grafiek. Dit resulteert in een behoorlijke verlenging van de stand-tijd van deze kritische componenten waardoor uiteindelijk ook de integrale kosten aanzienlijk kunnen dalen! Naast een stijging van de corrosiebestendigheid kan ook de slijtageweerstand en de weerstand tegen koudlas verbeterd worden . Door het hard-inchromeren kan een component voorzien worden van een oppervlak met zeer hoge “keramische” oppervlaktehardheid, tot wel 2000 HV0,025.


Chromin is gespecialiseerd in diverse diffusietechnieken zoals:

 

  • Inchromeren (hard- en zacht); voor verbeterde corrosie- en slijtage weerstand bij hoge temperaturen
  • Harden van RVS, ter voorkoming van slijtage, koudlassen en verbeterde anti-kleefeigenschappen
  • Aluminiseren, voor (statische) toepassingen op hoge temperaturen
  • Vanaderen, slijtageweerstand door een keramische hardheid, tot ca. 3000 HV0,025!Daarnaast is het bedrijf als volledige harderij ingericht en kan dus alle warmtebehandelingen aanbieden, zoals (vacuüm)harden, olieharden, vlamharden, veredelen, nitreren en alle gloeibehandelingen. Unieke combinaties van eigenschappen aan kostbare technische componenten kunnen bereikt worden door de diffusietechnieken met de warmtebehandelingen te combineren. Zo kan bijvoorbeeld door het hardinchromeren een hoog belast matrijsdeel een hoge slijtageweerstand, een verhoogde corrosieweerstand en een verbeterde temperatuur bestendigheid tot ca. 850°C verkrijgen. Door deze enorme technische meerwaarde worden standtijd en levensduur sterk verbeterd die enorme besparingen opleveren! Chromin Maastricht beschikt over een compleet, gecertificeerd metaalkundig laboratorium die door derden wordt ingezet voor het uitvoeren van schade-onderzoek en materiaalanalyse. Klanten gebruiken deze activiteiten ook als verlengstuk van de eigen kwaliteitsdienst. Onze meer dan 40-jarige expertise wordt ingezet om onze klanten hiermee een nog grotere meerwaarde te bieden!Er is bij de door Chromin aangeboden technieken géén sprake van een opgebrachte coating (zoals bij galvanische processen), maar van een diffusielaag in het materiaal. Hierdoor heeft deze technologie een milieuvriendelijk karakter en is volledig vrij van Chroom VI! Daarom zijn onze technieken en warmtebehandelingen ook bij uitstek geschikt voor toepassing binnen de voedingsmiddelenindustrie, farmacie en chemie en leverbaar met een conformiteitsverklaring!


Meer informatie over ons bedrijf, onze processen en onze dienstverlening is te vinden op onze geheel vernieuwde website www.chromin.nl of stuurt u uw vraag naar info@chromin.nl