Geluidschermenbouwer Van Campen Industries failliet

Van Campen Industries uit Lelystad is door de rechter failliet verklaard. Het familiebedrijf met zo'n 30 mensen in dienst heeft in Nederland kilometers aan geluidsschermen langs snelwegen en het spoor gebouwd. Een paar jaar geleden werd nog een mega-order binnengehaald voor schermen langs de vernieuwde A1 en A10. Toch ging het mis. Volgens oprichter Joop van Campen komt dat door een geschil met aannemer BAM. "We zijn in rouw, dit is onrechtvaardig."

Geschil BAM vs Van Campen Industries

BAM en Van Campen Industries werkten samen bij de aanleg van geluidsschermen langs het spoor tussen Lelystad en Almere. Volgens Van Campen weigert BAM te betalen, omdat er veel problemen zijn bij de aanleg. "We krijgen nog 700.000 euro van BAM, en zonder dat geld kunnen wij onze rekeningen niet betalen. En dat terwijl we vorig jaar nog winst hebben gemaakt." Dat BAM niet betaalt komt volgens Van Campen doordat het bedrijf verlies maakt op het project. Ook zou bij een reorganisatie van BAM gespecialiseerd personeel ontslagen zijn, waardoor er nu probleem zijn bij de aanleg.

In totaal werken er drie bedrijven mee aan de geluidsschermen. Fuchs uit Duitsland, Nautilus uit Heiloo en Van Campen Industries. Gezamenlijk hebben de bedrijven een brandbrief aan BAM gestuurd om aandacht te vragen voor de situatie. Dat heeft niet geholpen en Nautilus werd hierdoor twee maanden geleden al failliet verklaard.

BAM ontkent betrokkenheid

In een reactie op de aantijgingen verklaart een woordvoerder van BAM dat zij zich niet herkennen in de kritiek van Van Campen. "BAM heeft eind januari overeenstemming bereikt met Van Campen over de totaalvergoeding voor de leveringsovereenkomst. Deze vastgelegde afspraken zijn door Van Campen geschonden. De door de heer Van Campen genoemde oorzaken herkennen wij niet. Ons betalingsgedrag is correct geweest.’"

Bouw geluidsschermen vertraagd

ProRail erkent dat er tegenslagen zijn geweest bij de aanleg van de geluidsschermen, maar volgens een voorlichter is ProRail geen partij in het conflict tussen de bedrijven BAM en Van Campen. De problemen hebben wel inmiddels al voor een half jaar vertraging gezorgd. "Wij betreuren het dat de opbouw van de schermen vertraging heeft opgelopen. Dat betekent dat bewoners langer tegen bouwterreinen moeten aankijken. We weten nog niet wanneer het werk afgemaakt kan worden."

Van Campen Industries

Het bedrijf zit op bedrijventerrein Noordersluis en bestaat al zo'n 35 jaar. De laatste jaren won het bedrijf prijzen met een techniek die geluidshinder langs de snelwegen moest terugdringen. Langs de A2 bij Eindhoven werd een geluidsscherm van 33.000 aluminium buizen gevuld met steenwol neergezet. Het scherm was geluidsabsorberend en duurzaam en won daarom in 2015 de publieksprijs bij de Gouden Decibel Award.

Grote multinational in beeld

Toch gloort er hoop voor Van Campen Industries. Joop van Campen: "We zijn in gesprek met een multinational, echt een miljardenbedrijf. Zij willen onze expertise overnemen, die we in de loop der jaren hebben opgebouwd. Ik hoop daar op korte termijn meer over te horen. Dat zou echt heel goed nieuws zijn voor Lelystad als deze multinational zich hier vestigt." De curator bevestigd dat er gesprekken gaande zijn met een partij. Ook heeft hij gehoord over het conflict met BAM. De curator moet eerst onderzoek doen voordat hij daar verdere uitspraken over kan doen.

(bron: Omroep Flevoland)