Extreem waterafstotend metaal doet druppels dansenWetenschappers aan de Universiteit van Rochester hebben een techniek ontwikkeld die metaal zo waterafstotend maakt dat het een trampoline lijkt voor waterdruppels. Hun fascinerende bevindingen verschenen in het vaktijdschrift 'Journal of Applied Physics' en een bijhorend filmpje op Youtube werd sindsdien al meer dan 800.000 keer bekeken.

Chunlei Guo en Anatoliy Vorobyev maakten volgens CNN gebruik van minutieuze laserpatronen om metaal extreem hydrofoob te maken. Het lijkt een beetje op Teflon, maar dan krachtiger. En het materiaal dat Guo en Vorobyev ontwikkelden is geen 'bovenlaag', maar maakt deel uit van het metaal zelf. Het water kaatst dus van het oppervlak en rolt weg.

Zelf zien ze heel wat mogelijke toepassingen van hun onderzoek. Uiteraard het bestrijden van roest, maar ook het ijsvrij houden van vliegtuigen en toepassingen voor volksgezondheid. Dit aangezien het materiaal vanzelfsprekend zelfreinigend is.

Hoewel de techniek nog niet echt klaar is voor onmiddellijk gebruik - het bewerken van de kleine oppervlakte nam naar verluidt een uur in beslag - is Guo optimistisch over de toekomst: "Ik geloof dat we het uiteindelijk toegankelijk kunnen maken voor dagelijks gebruik."
 

(bron CNN)