Enorme zaagcapaciteit Aludon nog verder uitgebreid

Aludon loopt al bijna dertig jaar voorop in aluminium. Een aantal maanden geleden heeft het bedrijf in Drachten een cirkelzaagmachine aangeschaft. Daarmee is de zaagcapaciteit voor het recht en braamarm afkorten van aluminiumprofielen verder uitgebreid. Aludon is niet alleen specialist in de bewerking van aluminiumprofielen. Het bedrijf biedt ook ondersteuning bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Daarnaast biedt Aludon de mogelijkheid en ruimte voor de opslag van bewerkte of te bewerken profielen.
 
Aludon heeft naast de productiehal een nieuw en modern logistiek centrum met 3000 vierkante meter opslagruimte gerealiseerd: PCU Logistics

“Met de nieuwe automatische zaaglijn kunnen we aluminium¬profielen met een doorsnede van maar liefst 325 × 325 milli¬meter afkorten. Met een wagen die profielen met een lengte tot 7600 millimeter en een gewicht van 250 kilo kan opduwen, behoort deze zaagmachine tot een van de grootste van Europa”, vertelt Piet Dijkstra, algemeen directeur en mede-eigenaar van Aludon. De nieuwe zaagmachine is aan Aludon geleverd door Van Dulst Techniek uit Krimpen aan de IJssel. Dit bedrijf is gespecialiseerd in metaalbewerkingsmachines voor de aluminium- en staalverwerkende industrie.
 
 
“We hebben al eerder bij Van Dulst machines afgenomen”, aldus Dijkstra. “Het mooie is dat Van Dulst de machine op locatie samenstelt; het is dus meer dan de zaagunit alleen. Van Dulst zorgt ook voor de opbouw van de aan- en afvoerunits. De zaagmachine is volledig op maat gemaakt en geplaatst naar onze specificaties. Het resultaat mag er zijn!”
 
De nieuwe zaagmachine is meer dan de zaagunitalleen. Onder meer de aan- en afvoerunits zijn op maat gemaakt.

De machinecapaciteit van Aludon was al uitgebreid en indrukwekkend. “Onze machines zijn allemaal toegespitst op het bewerken van aluminiumprofielen”, legt Dijkstra uit. “We hebben de beschikking over elf zaagmachines voor alle maten en groottes van profielen. Daarnaast hebben we 21 bewerkingsmachines voor bewerkingen van 10 millimeter tot 16 meter. Zelfs lange lantaarnpalen bewerken we hier dus zonder problemen.” Daarnaast staan er in de productiehal in Drachten CNC-gestuurde ponsstraten, diverse excenterpersen, buigmachines voor profielen, lasapparatuur en machines voor nabewerking, zoals trommelen en borstelen. “We beschikken ook over assemblageplekken waar we in opdracht van onze klanten producten assembleren.”
 
 
Drie decennia blijven professionaliseren
 
Aludon is met recht veelzijdig te noemen. Dat is te danken aan de enorme groei die het bedrijf in bijna drie decennia heeft doorgemaakt. Aludon begon in 1996 met het zelf produceren en verhandelen van zonweringsonderdelen en -profielen. “Daarvoor werd er onder meer al gehandeld in zonwering voor bedrijven en particulieren”, vertelt mede-eigenaar Coby Blaauw. “Tot we besloten dat we die onderdelen ook zelf konden maken. Dat is echt het begin geweest van het bewerken van aluminiumprofielen tot halffabricaten.” 
 
Dijkstra vult aan: “We kregen daarna al snel aanvragen binnen voor het bewerken van aluminiumprofielen voor andere toepassingen. Om ons heen worden ontzettend veel aluminiumprofielen gebruikt, zichtbaar en niet zichtbaar, klein en groot, brute of geanodiseerd of gecoat. De meeste van deze profielen ondergaan een mechanische bewerking. Dat is wat wij bij Aludon doen.”
In 1997 ging het Friese bedrijf over op het aanschaffen van een drie-assige CNC-profielbewerkingsmachine. “Die machine had een bewerkingslengte van 7800 millimeter. Ons zaag-, pons- en boorwerk konden we hiermee enorm professionaliseren.” Dijkstra: “Het werk kwam van alle kanten binnen; er was grote interesse voor het laten bewerken van lange profiellengten. Daardoor zijn we uiteindelijk definitief uit de handel in zonwering en zonweringsonderdelen gestapt en zijn ons alleen gaan richten op aluminium¬bewerking.”
Toen Aludon de langere profielen kon bewerken, stond de eerste machine vanaf dag één helemaal volgepland. “Er was duidelijk behoefte aan dit soort verspanende werkzaamheden”, blikt Dijkstra terug. “In bijna dertig jaar hebben we aan die vraag alleen nog maar meer kunnen voldoen.”
 
 
Volle breedte van de industrie
 
Aludon is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een specialist in het bewerken en leveren van aluminiumprofielen. Blaauw: “Onze kwaliteit en leverperformance worden door onze klanten zeer gewaardeerd.”
“We bieden ook ondersteuning bij de ontwikkeling en prototyping van nieuwe producten. Alles kan, als het maar om aluminiumprofielen gaat. Van onderdelen van 10 tot 16000 millimeter en van één tot miljoenen stuks.” De bewerkte extrusieprofielen van Aludon vind je dan ook overal terug. “Van raamkozijnen, auto-onderdelen, solarsystemen en zonwering tot verlichtingsarmaturen, medische instrumenten, tv-beugels en luchtvrachtcontainers”, somt Dijkstra op. “We bedienen de volle breedte van de industrie.”
 
 
Eigen logistiek centrum
 
In 2018 verhuisde Aludon naar een nieuw pand aan de Teslalaan in Drachten. In 2019 startte ook de productie¬faciliteit voor verlijmen. En de groei ging verder … in september 2020 opende Aludon naast de productiehal onder de naam PCU Logistics een nieuw en modern logistiek centrum. “Dit pand biedt 3000 vierkante meter opslagruimte’”, vertelt Dijkstra. “De hoogte van de loods is elf meter. Deze ruimte gebruiken we voor het opslaan van lengtemateriaal in bundels en ook voor het sorteren en samengesteld verpakken van aluminiumproducten. Er is ook ruimte voor palletopslag voor producten die niets met aluminium te maken hebben.” Dijkstra: “We hebben hiervoor de ruimte zelfs speciaal uitgebreid met verrijdbare pallet- en draagarmstellingen.”
Met het logistiek centrum - met drie laaddocks voor onder meer het lossen en laden van containers - wil Aludon haar klanten graag ontzorgen. “Klanten kunnen pallets of bundels opslaan. Uit de voorraad kunnen wij desgewenst ordergestuurd produceren”, aldus Blaauw. “Daarnaast kunnen klanten de halffabricaten of eindproducten na de productie eerst bij ons opslaan. Transport en distributie regelen we eveneens.” 
 
 
Duurzaam verder groeien
 
Naast de klant- en servicegerichtheid, is duurzaamheid voor Aludon eveneens belangrijk. Dat zie je onder meer terug in het productieproces. “We willen van goed naar beter”, zegt Dijkstra. “Ons processchroot wordt 100 procent gerecycled. We verwarmen onze kantoren gasloos en op ons bedrijfspand liggen 1600 zonnepanelen”. Met de mogelijkheid tot opslag in ons logistiek centrum kan de klant bij Aludon ook producten op afroep afnemen. 
 
“Daarmee verkleinen we de keten”, legt Dijkstra uit. “De bewerkte profielen hoeven niet eerst terug naar de klant voor de opslag. Ze kunnen gelijk naar de eindafnemer worden gebracht. Daarmee dragen we bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Op die manier willen we ook onze innovatie en expertise in aluminiumbewerking verder versterken.” 
 
 
 
 
Teslalaan 4, 9207 JZ Drachten 
T +31 (0) 512 54 96 26 
W www.aludon.nl