Derde editie van de Promatt DemoDagen weer groot succes

Begin oktober werden onder het motto ‘We love heavy metal!……maar natuurlijk ook aluminium’ voor de derde keer alweer de Promatt DemoDagen gehouden. Plaats van handeling was het pand van Promatt aan de Rietmolenweg 20 in Haaksbergen waar een hal vol stond met allerlei zaag- en bewerkingsmachines, maar ook waren er partners van Promatt aanwezig op het gebied van onder meer software voor zaagmachines, zaagbladen en vakkenmagazijnen voor langgoed. Tijdens die dagen werden diverse demonstraties getoond. Promatt mocht zich verheugen in een grote belangstelling van klanten en andere genodigden die de tijd en moeite genomen hadden om naar het Overijsselse Haaksbergen af te reizen. Ze werden niet teleurgesteld. Veel interesse was er bijvoorbeeld voor de high-speed buiszaagmachines met ontbraamunits van het Duitse merk Spontan. Sinds kort is deze producent partner van Promatt. ALURVS.nl maakte er de volgende impressie.

Wim de Grood

Sabine Toebes, die samen met haar man Marco Toebes de directie van Promatt vormt, had voorafgaand aan de tweede dag van de DemoDagen een goed gevoel over de eerste dag. “Het was aangenaam druk en bovendien ook heel gezellig. Ook voor deze tweede dag hebben we heel veel aanmeldingen, ook vanwege het avondprogramma.” In het kort gaf zij een overzicht van wat er allemaal te zien en te doen is. “We hebben verschillende zaagmachines staan van Behringer en Eisele, maar ook van FOM Industries en Spontan, welke laatste onze nieuwe partner is op het gebied van buizenzaagmachines. Dit alles in combinatie met magazijnsystemen van Upmoviom. Ook heeft Rösler, met wie wij als partner vaak samenwerken op het gebied van straaltechniek, hier een stand. Verder is Widenhorn dat software schrijft voor onder andere zaagmachines, aanwezig. Jan Ballast van Position Automatisering dat machines bouwt volgens klantspecificaties is hier ook. Stark, leverancier van circelzaagbladen, staat hier ook met een stand. En Hans Heiden van Bahco kan alle vragen beantwoorden met betrekking tot bandzagen. Kortom, voor elk wat wils.”

Over Promatt


Promatt opende in 2003 haar deuren met in huis twee merken, Behringer en Behringer Eisele. Thans is het aantal merken fors uitgebreid, zoals verderop in dit artikel tot uiting komt. Het aantal medewerkers is gegroeid naar twaalf personen, bestaande uit zeer ervaren adviseurs en monteurs. Daarmee is Promatt geworden tot dé specialist op het gebied van metaal- en aluminium bewerkende machines, gereedschappen en verdere relevante producten.


 

Position Automatisering levert complete installaties volgens klantspecificaties


Jan Ballast licht toe wat zijn bedrijfsactiviteiten zijn: “Wij verhandelen machines voor de aluminium-, staal- en kunststofwereld binnen de Benelux. Dat zijn machines die langmateriaal afkorten. Ook kunnen er allerlei bewerkingen mee uitgevoerd worden zoals zagen, ponsen, knippen, borstelen enzovoorts. Wij werken altijd met machines uit het A-kwaliteit segment. In het algemeen onderscheiden onze machines zich door kwaliteit en levensduur in combinatie met een goede after sales en service. Door het gebruiken van betere materialen halen deze machines hogere nauwkeurigheden en snelheden. Dit is wat men in Nederland zoekt, want men wil komen tot een stukje optimalisatie in het werkproces. Die machines komen van diverse fabrikanten waarvan er een aantal op deze DemoDagen aanwezig is. Promatt is hierbij onze partner. Zij levert de basismachine en wij verzorgen de periferie op het gebied van verdere automatisering. Zo ontstaat er dan een eindproduct, een complete oplossing.” Position Automatisering is gevestigd in Enter.

Spontan Trenn- und Engrattechnik


Sinds enkele maanden heeft Promatt een partnerschap met de Duitse buizenzaagmachinespecialist Spontan Trenn- und Engrattechnik uit Remscheid. Tijdens de DemoDagen toonde Promatt de buizenzaagmachine HRS 315 van deze fabrikant, een primeur voor Nederland en België. Deze machine is voorzien van een bundelmagazijn en een ontbraamunit, de HBE90. Je kunt er automatisch buizen mee zagen met een diameterafmeting van 8 mm tot 108 mm. Deze machine is uitermate flexibel waardoor deze geschikt is voor bedrijven die verschillende buizen en kokers met verschillende afkortlengtes door elkaar verwerken en toch een hoge output wensen.

De belangrijkste kenmerken van dit zaagsysteem zijn:
• Hoge bezettingsgraad door korte omsteltijden en universele klembekken waardoor stilstand tot een minimum beperkt wordt.
• Hoog dynamische en nauwkeurige, servo gestuurde meetaanslag voor het snel wisselen van afkortlengtes, met een verplaatsingssnelheid van maar liefst 500 mm/sec.
• Servo gestuurde zaagaandrijving voor een variabel en constant toerental voor een optimale verspaning.
• Traploze zaagvoeding via stroomregelventiel of proportioneel regelventiel, waarbij de besturing automatisch de vooraf vastgelegde zaagvoeding selecteert.
• NC gestuurde zaagslagbegrenzing (bovenste en onderste punt) voor minimale neventijden.
• Het door Spontan ontwikkelde DUO Microlube Advantage minimaal koel- & smeersysteem voor langere standtijden en een optimaal (droog) zaagresultaat.
• 2-weg sorteerinrichting van de gezaagde delen (naar de voor- en achterzijde).
• Automatisch scheiden van kopsnedes en reststukken.
• Automatische positionering van de ontbraamborstels op de lengte en afmeting van de gezaagde delen.
• Afvoer naar de achterzijde van delen die niet ontbraamd hoeven te worden.
• Schoonblaassysteem voor de binnenzijde van de buizen.
• Stofafzuiging bij de ontbraamborstels.
• Snelle en eenvoudige instelling en bediening van de gehele installatie via het centraal aangebrachte bedieningspaneel.
De machine wekte veel belangstelling op bij de bezoekers die deze machine ook werkelijk in bedrijf konden zien.


 

Bij Rösler Benelux staan de ontwikkelingen niet stil


Evenals het bij de vorige editie van de DemoDagen het geval was, was ook Rösler Benelux met een stand aanwezig. Rösler Benelux is gespecialiseerd in glijslijp- en straaltechniek en al jaren partner van Promatt. Sinds kort is Rösler ook actief in de 3D markt waarin geprinte onderdelen nabewerkt worden met hun techniek. De producten worden uitgepakt uit de poeder, daarna wordt het ontstoft en netjes glad gemaakt. Accountmanager Erwin Verbruggen legt uit waarom: “Neem als voorbeeld een 3D geprint kniegewricht. Daar moeten natuurlijk geen korreltjes aan zitten. Dat loopt niet zo lekker. Zo’n product wordt gestraald en vervolgens gepolijst. Daarnaast zijn wij ook bezig met industrie 4.0. Zo kijken we naar het tijdig inspringen op onderhoud van onze machines, op het verbruik ervan en een hogere doorvoersnelheid dan we tot nu toe gedaan hebben. We hebben onlangs in Nederland een nieuwe conserveringslijn neergezet die gemakkelijk met 4 meter per minuut alle producten kan stralen. Dus hebben we meer output en hoeft er ook niet meer overgewerkt te worden. We kunnen alles in dagdienst doen. Daarvoor hebben wij een nieuwe turbine ontwikkeld, de Gamma G. Die heeft een gebogen schoep met als voordeel dat je een hogere afwerpsnelheid hebt. Met minder energie kunnen we effectiever stralen. De nieuwe schroef kun je dubbel gebruiken, zodat je een langere lifetime hebt. Een nieuwe schoep is in een paar minuten vervangen terwijl dat bij een conventionele turbine een half uur duurt. Al met al zijn we een stuk duurzamer geworden.” Tijdens de DemoDagen demonstreerde Rösler een handstraal cabine.

Ook nieuws van FOM Industries


FOM Industries is fabrikant van zaagmachines en bewerkingscentra voor aluminium, PVC en staal. Ook zij hebben een nieuwe machine op de markt gebracht. Promatt-adviseur Henk Brinkman daarover: “In het voorjaar heeft FOM Industries het nieuwe CNC-bewerkingscenter FMC 470 met vier gestuurde assen gepresenteerd. Hierin zijn de nieuwste technologieën verwerkt. Zo hebben de constructeurs gekeken naar het verwerken van producten met grotere afmetingen, naar nauwkeurigheid, software, bedieningsvriendelijkheid en duurzaamheid. En eind december komt in Nederland de eerste LMX 650 profielbewerkingsinstallatie binnen, compleet met invoermagazijn, rondom vierzijdig bewerken, afkorten en contramallen, eventueel de mogelijkheid om stickers aan te brengen en materialen af te voeren. Dit alles geheel geautomatiseerd. Deze machine heeft een zaagblad van 650 mm doorsnee.”


 

100 jaar Widenhorn


Widenhorn is 100 jaar geleden begonnen als gereedschappenleverancier. “Gereedschappen werden machines”, licht directeur Anco Widenhorn toe. “Machines werden computergestuurd waarvoor wij als een van de eersten machine onafhankelijke software voor CNC-bewerkingsmachines leverden en implementeerden. Wij specialiseren ons nu geheel op plaatbewerkingsgebied. Voor Promatt voorzien wij regelmatig zaagmachines van onze software. Zo is het mogelijk offline een zaaglijst te importeren uit een ERP-systeem die je dan met één druk op de knop rechtstreeks naar de machine kunt sturen. Dan hoef je alleen nog maar het goede profiel in de machine te leggen.” Tijdens de DemoDagen toonde Widenhorn deze software. Ook was het mogelijk een waterflesje te laten graveren met één van hun graveermachines die Widenhorn, naast gereedschappen, ook verkoopt. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan is Widenhorn benoemd tot Hofleverancier en heeft het een jubileumboek over haar historie uitgebracht.

Zaagbladen van Stark


De Italiaanse fabrikant van zaagbladen Stark toonde tijdens de DemoDagen een aantal cirkelzaagbladen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de productie van HSS cirkelzagen, DIN zagen, (wegwerp)TCT zagen voor het zagen van ferro- en non-ferrometalen en. Op het gebied van cirkelzagen is Stark wereldleider. Promatt voert deze zagen in haar assortiment.

Magazijnen van Upmoviom


Het Spaanse Upmoviom is gespecialiseerd in efficiënte magazijnsystemen voor langgoed. De vakken van deze systemen worden op maat ontworpen voor verschillend gevormde materialen waardoor de ruimte in een magazijn optimaal benut kan worden. In een enkele kolom kunnen, afhankelijk van de hoogte van het materiaal, vier tot acht vakken geïnstalleerd worden. Eén vak in het systeem kan 1.000 tot 6.000 kg dragen. Upmoviom is sinds enkele jaren partner van Promatt en beide bedrijven zijn uitermate tevreden over deze samenwerking.


 

Behringer lanceert nieuwe verstekbandzaag


Tijdens de DemoDagen was ook de nieuwe verstekbandzaag van Behringer te zien. Deze luistert naar de naam HBE 320-523 G(A) waarbij de A staat voor de automatische versie. Deze machine combineert de voordelen van moderne krachtige machines voor individuele zaagtoepassingen met de unieke en bewezen Behringer-functies. Directeur Marco Toebes over de voordelen van deze machine: “Deze machine onderscheidt zich door zijn hoge zaagsnelheid, eenvoudige bediening en precieze versteksneden. Door het gevoelige zaagdrukregelsysteem kan de machine profielen en buizen zagen met een hogere snelheid dan vergelijkbare zagen in deze prijsklasse.” De nieuwe HBE is universeel en flexibel en met zijn uitgebreid toepassingsspectrum voldoet hij betrouwbaar aan de uiteenlopende vereisten van constructiewerkplaatsen, de handel in profielstaal en machinebouwers. De HBE-serie is modulair opgebouwd en kan met een uitgebreid assortiment accessoires worden aangepast aan de gewenste zaagtoepassing. De machine kan naar behoefte worden aangevuld met invoer- en uitvoerrollenbanen, meetapparatuur en dwarstransportsystemen, evenals NC-verstekverstelling. De machine is pc-gestuurd waardoor je een zaaglijst direct vanuit een ERP-systeem kunt invoeren en is het mogelijk om nog allerlei andere functies erop aan te sluiten.

Theaterobers


Op de vraag hoe Marco Toebes de DemoDagen heeft beleefd luidde zijn antwoord: “Het was superdruk. Moe maar voldaan heet het dan. We hebben mooie aanvragen gehad en ook machines verkocht. Wij kijken er met heel veel plezier op terug.” Op naar de volgende DemoDagen over twee jaar dus, maar niet voordat deze editie is afgesloten met een spetterende dinnershow waarin als verrassing de Theaterobers acteerden die net zo goed konden zingen alsook een voortreffelijk diner serveren.

www.promatt.nl

info@promatt.nl


info@promatt.be