Cao-onderhandelingen grootmetaal mislukt

31 mei 2018
De cao-onderhandelingen in de grootmetaal, waar zo’n 150.000 werknemers onder vallen, zijn definitief stukgelopen. Vakbonden en werkgevers kunnen het niet eens worden over het loon, zeggenschap over werktijden en scholing en ontwikkeling.

De bonden hebben nu een eindbod neergelegd bij de werkgevers. Het ultimatum verloopt donderdag. Als er dan nog steeds geen toenadering is, volgen er acties. 

,,Het gaat heel erg goed met de meeste bedrijven in de grootmetaal. Het is dan ook ongelofelijk respectloos dat werkgevers de klinkende winsten niet vertalen naar fatsoenlijke voorstellen, waaruit blijkt dat het personeel ook meedeelt in de winsten”, zegt FNV-bestuurder Petra Bolster.

Volgens de bonden ligt ondernemersorganisatie FME over de hele linie dwars. ,,Als het aan de werkgevers ligt, komt er ook geen einde aan de doorgeschoten flexibilisering en is ongelijke beloning de norm voor vaste en tijdelijke medewerkers. Al hun voorstellen staan dwars op hun eigen innovatieplannen en de ontwikkeling van de metaalsector.”

(bron: Telegraaf)