Broekman haalt aluminium binnen

Broekman Distriport gaat jaarlijks zo’n 600.000 ton aluminium uit Noorwegen voor logistiek dienstverlener Pacorini Metals op- en overslaan. Pacorini heeft daarover een langlopend contract gesloten met de Noorse aluminiumproducent Hydro.

Pacorini, dochter van Glencore, distribueert de broodjes en staven vanuit Rotterdam verder in onder meer de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Het grootste deel gaat over de weg, maar voor grotere zendingen worden ook spoor en binnenvaart ingeschakeld. Het aluminium is afkomstig uit smelterijen in Sunndal, Husnes en Karmoy

De lading wordt twee maal per week naar de Rotterdamse Brittaniëhaven aangevoerd door de Noorse rederij Sea-Cargo waar Broekman kort geleden l een contract afsloot. Van het totale pakket is ongeveer een derde nieuw voor Rotterdam. Dat deel werd tot voor kort behandeld in Amsterdam. Het andere deel was in handen van Steinweg-Handelsveem in Rotterdam.

Broekman kondigde eerder al een uitbreiding met vijf hectare aan. Dat project omvat onder meer de aanleg van een ro/ro-ramp, die in de loop van het eerste kwartaal van dit jaar klaar moet zijn. Sea-Cargo laat drie nieuwe ro/ro-schepen bouwen en verwacht die vanaf 1 april in de vaart te brengen. Overigens omvat het totale pakket ook retourlading naar Noorwegen, waaronder eveneens aluminium en hulpstoffen voor de productie ervan.
 

(nieuwsblad Transport)