Brand flatgebouw Valencia - constructie met aluminium platen was zeer brandbaar

CAMPANAR - Het dodental van de brand in Valencia in Campanar is opgelopen naar tien. Inmiddels zijn brandweerlieden het pand binnengedrongen en zoeken daar naar lichamen van vermisten. Onder hen is een familie met een kind van drie jaar en een baby van twee weken oud.


Valncia Flatgebouw Brand

David Higuera, expert op het gebied van bouwinstallaties, zegt in de Spaanse krant El País dat alles erop wijst dat de vlammen zo snel om zich heen sloegen door het materiaal dat in de gevel is gebruikt: dubbele aluminium platen, met daartussen het isolatiemateriaal composiet. Die constructie is zeer brandbaar.


Grenfell Tower in Londen
De Spaanse expert ziet veel overeenkomsten tussen de brand in Valencia en die op 14 juni in 2017 in de Grenfell Tower in West-Londen. Bij die brand kwamen 72 mensen om het leven. Het duurde toen zestig uur tot het vuur volledig uit was.

Grenfell Tower London

Ook daar was sprake van een ’geventileerde gevel’ met kleine open voegen en een luchtspleet tussen de isolatielaag en de gevelbekleding die aan de boven- en onderkant open is. Het isolatiemateriaal is volgens Higuera een ’synthetisch schuim’ – dat behalve dat het goed isoleert tegen warmte en kou – ’ook veel lucht bevat en brandbaar is’. Door de wind konden de vlammen binnendringen en ontvlamde het isolatiemateriaal. Hierdoor zou volgens Higuera ook de zwarte rook zijn ontstaan die in de verre omtrek te zien was. „Heel gevaarlijk. Als mensen het inademen, kunnen ze binnen een aantal minuten dood zijn”, aldus de expert.  Volgens Esther Puchades, voorzitter van de vereniging van ingenieurs in Valencia, die het gebouw een paar jaar geleden onderzocht, bevatte de gevel polyurethaan.„Hierdoor brandde het binnen een half uur af. Het is een materiaal dat ’bij verhitting net als plastic vlam vat”, zegt ze tegen televisiezender À Punt. Het gebruik van polyurethaan in de bouw is niet verboden, maar gezien de allesvernietigende kracht van de brand in Valencia, zou het gebruik ervan in haar ogen heroverwogen moeten worden.

 
Aangescherpte regels
Higuera is dat met haar eens: „Naar mijn mening zouden ze volledig uit gebouwen verbannen moeten worden.” De bouw van het pand werd in 2008 voltooid. Het gebouw moest in die tijd voldoen aan de brandbeveiligingsvoorschriften van 1996, die in 2007 wel werden bijgewerkt, maar dat had geen gevolgen had voor de wijk Campanar. Sinds 2019 zijn de normen voor gebruik van isolatiematerialen in geventileerde gevels wel aangescherpt. Maar gebouwen van vóór deze datum hoeven geen aanpassingen te doen. Higuera wijst erop dat er ’steeds meer zeer brandbare kunststoffen worden gebruikt’. Dit omdat ze goede thermisch isoleren, niet duur zijn en snel kunnen worden geïnstalleerd. ” Hij benadrukt dat er goede alternatieven zijn en pleit voor meer controle op materialen en constructieoplossingen en meer tests onder leiding van een onafhankelijke kwaliteitscontroletechnicus.

(bron: Telegraaf)