Atlas Copco viert 140 jaar industriële innovatie

Zwijndrecht, 21 februari 2013.

Atlas Copco, genoteerd op de internationale lijsten van Thomson Reuters en Forbes Magazine met de “100 meest innovatieve bedrijven" in de wereld, viert vandaag zijn 140 jarig bestaan. In de 170 landen waar het bedrijf is, wordt dit jubileum gevierd met tal van festiviteiten.


Atlas Copco Nederland viert in Zwijndrecht het 140-jarig bestaan met alle medewerkers van de verschillende lokale vestigingen. Tijdens de feestelijk bijeenkomst ontvangt het personeel onder meer een jubileumboek met de historie van de Atlas Copco groep.
Voor de Nederlandse zakenrelaties worden dit jaar vier speciale regiobijeenkomsten georganiseerd die allen in het teken staan van innovatie. Atlas Copco brengt de nieuwste hoog-efficiënte producten op de markt, waarmee klanten energie kunnen besparen en het milieu wordt ontzien. Tijdens de regiobijeenkomsten worden workshops gegeven over duurzame productieoplossingen die door klanten van Atlas Copco zijn gerealiseerd.


“Dit 140-jarig jubileum is een geweldige gelegenheid om de relatie met onze klanten te verdiepen, om onze bedrijfswaarden te vertalen naar onze dagelijkse werkzaamheden en om synergiën met ons klanten te behalen”, aldus Bob van Wijnen, general manager van Atlas Copco Nederland. “Het is ook het moment om met onze medewerkers terug te kijken op de innovatieve geschiedenis van Atlas Copco, maar het is ook zeker het moment om vooruit te kijken. Een van onze belangrijkste doelen is om de energie-efficiëntie van onze klanten bij voortduring te verbeteren en met die drijfveer zullen we in de toekomst nog menige innovatieve mijlpaal behalen”.
Als onderdeel van de viering van het 140-jarig jubileum, luidt de President en CEO van Atlas Copco, de heer Ronnie Leten, vandaag de openingsbel bij de aandelenbeurs NASDAQ in New York. De aandelen van Atlas Copco, het grootste industriële bedrijf op basis van marktkapitalisatie in de Noord-Europese regio, zijn genoteerd op NASDAQ OMX in Stockholm, Zweden, de thuisbasis van het bedrijf.
Andere activiteiten die wereldwijd plaatsvinden, zijn de opening van een nieuwe compressorfabriek in de omgeving van Puna, India en verschillende klantevenementen.


Een podcast met een bijzondere audio-geschiedenis van de industriële multinational is te downloaden via de website: www.atlascopco.com/history. Op deze site is eveneens een e-book-beschrijving van een aantal van Atlas Copco’s belangrijke mijlpalen van de afgelopen 140 jaar.
Atlas Copco’s lange geschiedenis bestaat uit een reeks van productinnovaties. Mijlpalen zijn: de introductie van de eerste lichtgewicht rotsboorapparatuur in 1905, de fabricage van de eerste transportabele compressor in hetzelfde jaar, de introductie van ’s werelds eerste serie-geproduceerde hydraulische sloophamers in 1966 en de presentatie van ergonomisch en energiearm gereedschap.
Atlas Copco was vaak betrokken bij projecten die van invloed zijn geweest op het landschap: bijna te vaak om op te noemen. Een voorbeeld is de bouw van de Mont Blanc-tunnel onder de Frans-Italiaanse grens in de vijftiger en zestiger jaren de grootste snelwegtunnel. In 1980 werd een dinosaurussoort vernoemd naar Atlas Copco – de Atlascopcosaurus Lourdsi – als blijk van waardering voor de ter beschikking gestelde apparatuur en ondersteuning van Atlas Copco bij het blootleggen van het skelet in Australië.
Atlas Copco heeft geleidelijk zijn wereldwijde aanwezigheid uitgebreid. Het bedrijf opende in 1936 een eigen vestiging in Kenia, in 1950 een in de VS en in 1960 een in Inda. Het afgelopen jaar zijn zeven vestigingen geopend, waaronder die in Senegal en Tanzania. Atlas Copco is momenteel in meer dan 170 landen operationeel.