Aluminium schittert, dankzij China

14 december 2020

Column: aluminium schittert, dankzij China

 
Door CASPER BURGERING
Bron: De Telegraaf/Financieel
 
Aluminium is terug van weggeweest. De prijs van het metaal is dit jaar met zo’n 14% gestegen en onder beleggers is aluminium weer helemaal hip & happening. En dat terwijl voor dit jaar en volgend jaar de verwachting is dat de mondiale vraag-aanbodbalans een negatief saldo zal laten zien. Dus waar komt die hernieuwde interesse ineens vandaan?
 
De productie van aluminium is sterk vervuilend.
De productie van aluminium is sterk vervuilend.Ⓒ ANP/HH
De vraag naar aluminium trekt aan, met name in China. Het komt vooral door een veel sterkere inhaalvraag vanuit de automotivesector aldaar en de gerichte Chinese economische steunpakketten in de bouwsector.
 
Europa
Maar ook in Europa trekt de vraag aan. Veel producenten van aluminium in Europa zagen het aantal verhandelde termijncontracten voor het eerste kwartaal van 2021 sterk toenemen. Daarmee is een groot deel van de verwachte productie voor het eerste kwartaal inmiddels gealloceerd. Het gevolg is dat begin 2021 minder aluminium beschikbaar zal zijn voor de spotmarkt. Dan kan de prijs nog iets meer oplopen.
 
Ook andere sectoren zoals de machinebouw en de verpakkingsmiddelenindustrie hebben zich sterk hersteld van eerdere vraaguitval als gevolg van de pandemie. Maar in sectoren zoals de lucht- en ruimtevaart staat de inkoopactiviteit mondiaal nog steeds flink onder druk.
 
Corona
De productie in de mondiale aluminiumsector is dit jaar verder toegenomen. Een aanbodreactie op de vraaguitval door corona bleef uit en de aluminiummarkt is daardoor ruim bevoorraad.
 
Ook aan bauxiet – het ruwe materiaal voor het maken van alumina en uiteindelijk aluminium – is geen gebrek. Volgens de U.S. Geological Survey (USGS) zit er nog genoeg bauxiet in de aardkorst. Afgezet tegen de mijnproductie van 2019 is er nog voor 230-280 jaar productie mogelijk is.
 
Recycling
En vergeet verder ook niet dat de herwinbaarheid van aluminium relatief hoog is. Volgens het Global Aluminium Recycling Committee (GARC) ligt de recyclegraad van aluminium bij transportmiddelen en de bouwsector op zo’n 90%. Aangezien deze twee sectoren samen circa 50% van de mondiale aluminiumaanbod verbruiken, kan de jaarlijkse stroom aan gerecycled materiaal aanzienlijk oplopen.
 
De prijs van aluminium is sterk gestegen en China pakt weer een glansrol. Naast het verrassende scherpe economisch herstel in China, bracht de Chinese handel in aluminium ook verrassingen in 2020. De import nam flink toe gedurende het jaar, waar normaal de importvolumes geen rol van betekenis hebben. En de Chinese export nam op zijn beurt scherp af.
 
Milieubeleid
Het geeft de spanningen in de Chinese aluminiumsector goed weer. Het Chinese milieubeleid zorgt voor productierestricties in de aluminiumsector, aangezien het maken van aluminium een sterk vervuilende bezigheid is.
 
Dat komt ongelegen op het moment dat de vraag naar het materiaal sterk toeneemt. Minder output betekent dat er minder aluminium beschikbaar komt voor de export. De binnenlandse vraag heeft immers prioriteit. Als dat niet toereikend is, dan neemt de import toe. Daarmee maakt China van aluminium tijdelijk weer een schitterende parel.
 
 
Casper Burgering is senior econoom industriële metalen & agrarische grondstoffen bij het Economisch Bureau van ABN Amro. Disclaimer: Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. Het is evenmin een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument.