Aluminium ‘architectuur-ark’ in Rotterdam Centraal Station

En wéér bungelt er een oogverblindende constructie aan het plafond van de CS-hal. Dit keer een soort zeppelin van aluminiumbuisjes, met erop bevestigd schitterende foto’s van beroemde Rotterdamse bouwwerken. Als opwarmertje voor de Architectuurmaand, die vanaf 1 juni losbarst in de Maasstad.

(bron: AD.nl -Marcel Potters) 

De bijzondere constructie – genaamd ArC Light van beeldend kunstenaar Frans van der Horst – trekt meteen al de aandacht van passanten in de gigantische entree van Rotterdam Centraal. Wie omhoog kijkt, ziet onder andere De Rotterdam, een spectaculaire kiek vanuit de nok van de Erasmusbrug, een eenzame glazenwasser voor een duizelingwekkende grote spiegelwand en de Wilhelminakade, met al z’n wolkenkrabbers. Nadat gisteravond de van gebogen metalen pijpjes gefabriceerde installatie omhoog werd gehesen, werden vandaag de info-borden op het onderstel geplaatst. En daarmee is deze ‘architectuur-ark’ af, zegt Monique van Gool van organisatiebureau Agent 456.

Klimmen

,,We moesten ‘m zo hoog hangen, om te voorkomen dat mensen erin gaan klimmen’’, legt ze uit. ,,De stationshal is de perfecte plek om zo’n constructie te plaatsen. Dit is het voorportaal van de stad. Hier kunnen bezoekers alvast een voorproefje krijgen, zien wat er speelt in de stad. En er is toch niets mooier dan dat?’’

Met zitzakken op de grond is dit bovendien een prima ontmoetingsplek. ,,De ArC Light blijft tot 11 juni’’, aldus Van Gool. Eerder waren op deze plek ondersteboven hangende ‘bolhoedmannetjes’ te zien, als aankondiging van de expo ‘Gek van Surrealisme’ in museum Boijmans van Beuningen.

Meer informatie over de architectuur maand? klik hier


(foto: Frans Hanswijk)