Aldel gaat weer open

De productie bij aluminiumsmelter Aldel uit Delfzijl wordt herstart. Dat heeft de investeerder, de Klesch Group, bekendgemaakt. De fabriek ging eind vorig jaar failliet. Klesch verwacht begin 2015 de fabriek weer te kunnen opstarten. Aan het eind van dat jaar verwacht het bedrijf ruim 200 mensen in dienst te hebben.

De investeerder zegt dat dit mogelijk is door de hogere aluminiumprijzen en het vooruitzicht dat er een 'Directe lijn' voor elektriciteit komt tussen Nederland en Duitsland. Daarmee wordt het voor Aldel - en andere grootgebruikers in de Eemshaven - mogelijk om goedkope stroom uit Duitsland in te kopen.

Stroomkabel

Een stroomkabel naar Duitsland wordt al sinds het faillissement eind vorig jaar gezien als een redmiddel voor het bedrijf. Aldel ging namelijk failliet omdat het bedrijf niet kon concurreren met Duitse aluminiumsmelters. Die kunnen namelijk veel goedkoper produceren vanwege een lagere stroomprijs.

Maar tot nu toe draaide Aldel teveel verlies om overeind te blijven, om de tijd te overbruggen tot de kabel gerealiseerd is. Het lijkt erop dat de verbeterde aluminiumprijs daar verandering in brengt.

De kabel wordt betaald door verschillende partijen waaronder Groningen Seaports NV en Industrie├źn in de regio.

Werkloosheid

Aldel ging net voor de jaarwisseling failliet. Daarbij kwamen 300 mensen op straat te staan. Ook 300 medewerkers van toeleveranciers werden geraakt door de sluiting van de aluminiumsmelter. De gieterij bleef nog een paar maanden langer open, maar ook dat productieproces werd in februari stilgelegd. De herstart van het bedrijf is goed nieuws voor de provincie Groningen. De werkloosheid in Noordoost-Groningen is relatief hoog.

Volgens Aldel-directeur Karsten Spronk worden inmiddels delen van het bedrijf weer startklaar gemaakt.


(bron: nos)