Van Dulst Techniek internationaal succesvol met industriële afkort-automaten voor ALU

Van Dulst Techniek  is met haar afdeling MPS een toonaangevend producent van bewerkings-machines voor aluminium profielbewerking. Onder de naam MPS fabriceert Van Dulst volledig geautomatiseerde maatwerkoplossingen voor onbemande flexibele  productie, geschikt voor het produceren van klantspecifieke producten in grote aantallen.  Te denken valt aan diverse  combinaties van bewerkingen, zoals ponsen, boren, frezen en zagen, met een complete serie eindproducten, van verschillende afmetingen, tot resultaat.


Recentelijk heeft van Dulst Techniek een nieuw type vol-automatische Recht-afkortzaag installatie ontwikkeld voor grootserie productie. Dit nieuw type hoge snelheids zaaglijn is onlangs geplaatst bij een Aluminium extrusie bedrijf in Nederland.  De volgende installaties staan gepland voor Duitsland en Scandinavië. 

Lifting Aid


Bijzonder aan de installatie is allereerst de extra mechanische hulp om de machine vanuit een Intern Transportkrat te beladen door 1 operator in plaats van 2. De zogenaamde Lifting Aid, bestaande uit een hefmechanisme en een transportband. De Lifting Aid is mechanisch en elektronisch geïntegreerd met het aanvoer bandtransport van de zaagmachine, en functioneert als een extra ‘’Hulp’’ aan de andere zijde van het profiel.  Hierdoor is het mogelijk dat de operator, 2 aanvoerlengtes op het beladingsmagazijn kan beladen, waarna de machine gelijk 1 aanvoerstap uitvoert. Hiermee wordt minstens een ½  FTE uitgespaard. High Speed


Een volgend kenmerk van dit vernieuwde concept, is een dubbel grijpersysteem. Aan zowel de aanvoer- als aan de afvoerzijde van de zaagmachine is een vrij programmmerbaar positioneersysteem opgenomen. Binnen de besturing van de zaaglijn, communiceren beide servo-gestuurde grijpers met elkaar.
Tijdens het zagen van het geklemde materiaal, neemt de afvoergrijper het product van de aanvoergrijper over en voert deze na het zagen in dwarsrichting af op een dwarstransport ca. 3 meter verderop. Hierdoor ontstaat een lege ruimte tussen de zaagmachine en het dwarsafvoer. Gedurende de doorvoer en afvoer van de vorige lengte in dwarsrichting, kan de aanvoergrijper de volgende lengte al gelijk achter de voorgaande aan positioneren en afkorten.
Doordat deze materiaal bewegingen nu parallel worden uitgevoerd, i.p.v. achtereenvolgend, is de zaaginstallatie ~40% sneller dan voorgaande eenvoudige uitvoeringen met enkel 1 opduwgrijper. De hogere output van dit concept zet serieus zoden aan de dijk, wanneer de installatie meerdere shifts per etmaal wordt gebruikt. De meerprijs hiervan is dan ook binnen no-time terugverdient.
Het wordt vervolgens nog interessanter, wanneer de aanvoergrijper niet één maar meerdere profielen gelijktijdig kan grijpen, positioneren, zagen etc.
Door de aan- en afvoergrijpers horizontaal uit te voeren en tijdens de teruggang aan beide zijden van het profiel vrij te trekken, is het mogelijk meerdere profielen gestapeld af te korten, zonder risico van (kras) beschadiging aan de zijkanten van de profielen. Door vervolgens korte slag hefrolletjes voor en na de zaaginstallatie op te nemen, kan de doorvoersnelheid flink worden opgevoerd. De tijdwinst van genoemde maatregelen is navenant.Zaagmachine


Als zaagmachine heeft MPS er voor gekozen een zaag met max. Ø600 mm. en 10 Hp. motor op te nemen met verticale klemming in de zaagkap over lineair geleidingen. Hierdoor wordt het materiaal altijd 2-zijdig van het zaagblad aangeklemd, hoe klein de afkortlengte ook is. Tevens blijft de max. restlengte beperkt tot ca. 100 mm. omdat de grijper tot aan de verticale klemconstructie kan reiken. Voorafgaand aan het zagen wordt het materiaal eerst horizontaal aangedrukt, om een haakse zaagsnede te garanderen.  

Het zaagblad zit vlak naast het uiteinde van het zwaar uitgevoerde zaagframe en is voorzien van een separate zaagkast om de spanen op te vangen en vervolgens af te zuigen middels een 2-zaks afzuiginstallatie dan wel een bestaand centraal afzuigsysteem. Doordat het zaagblad aan de zijkant van de installatie is gepositioneerd, vallen kop- en reststukken via een afvoergoot direct op een opvoertransportband naar achteren in een afvalbak. Korte productlengtes worden gesepareerd van de kop- en reststukken en naar de voorzijde uitgevoerd in een transportkar van de klant.

Machines van MPS zijn altijd symmetrisch verkrijgbaar, waardoor de klant zelf kan bepalen, wat de aanvoerrichting wordt. Van Links naar Rechts of juist andersom, afhankelijk van de fabriekslay-out dan wel de logistieke stromen door de productie afdeling.

Geluidsreductie & Veiligheid


Aangegeven vanuit de CE machinerichtlijn, wordt  binnen de productie-industrie steeds vaker aandacht besteed aan de veiligheid van machines. Dit leidde in het verleden veelal  tot het (achteraf) plaatsen van veiligheidshekwerken met inloopbeveiliging rondom de installatie.  Echter  het plaatsen van hekwerken, biedt weinig  soelaas tegen de geluidsoverlast  van het  hinderlijke hoogtoerig zagen van Aluminium profielen.  Met name de resonantie  van (dunwandige) lange profielen door de machine heen, veroorzaakt veelal de overlast.  MPS heeft er voor gekozen om steeds vaker machines volledig te omkasten, aan zowel achter,  boven-  als voorzijde van de installatie.  En, indien nodig,  te voorzien van geluidsreducerend materiaal aan de binnenzijde.

Door beide items al tijdens de Engineering van de nieuwe installatie te combineren, heeft dit geresulteerd in een degelijk herbruikbaar concept, waardoor ook deze zaaglijn van formaat, de herkenbare ‘’MPS body’’ heeft gekregen.