Go to top

Migatronic Nederland B.V.

Migatronic leverde meer dan miljoen lasmachines. “We presenteerden onlangs niet alleen een app waar alle folders, foto’s, gebr. handleidingen en video’s van alle machines te vinden zijn, maar ook een app waarmee onze Omega lasmachines in 3d te zien zijn.”
Dat zegt Albert van Bakel, directeur van de Nederlandse vestiging van Migatronic, dochteronderneming van de gelijknamige Deense fabrikant van lasapparatuur. De hoofdvestiging zit in het Deense Fjerritslev.




Migatronic bestaat ruim 46 jaar. Naast hoofdproductie in Denemarken is er een productiefaciliteit in China. Daar wordt voornamelijk apparatuur gemaakt voor de Chinese markt. En een aantal componenten is bestemd voor de Europese markt. Verder is er een productievestiging in India, waar uitsluitend apparatuur voor de Indiase markt wordt geproduceerd. In Europa zijn meerdere vestigingen. Naast Nederland, zijn er vestigingen in Duitsland, Italië, Tsjechië, Hongarije, Zweden, Noorwegen Finland, Engeland, Spanje en Frankrijk. De rest van de Europese landen wordt bediend door importeurs. Migatronic zit verder in diverse andere landen en continenten, zelfs tot in Australië.



In Nederland zit de vestiging in Best. “We doen uitsluitend de verkoop in Nederland via dealers”, zegt Van Bakel. ”We hebben een aantal dealers dat we ondersteunen met allerlei zaken, zoals technische servicetrainingen een paar keer per jaar. Verder zijn er ook commerciële en product-technische trainingen. We hebben tussen de 25 en 30 dealers in het land, waaronder een keten van negen vestigingen.” In het verleden leverde de vestiging in Best ook rechtstreeks bij de eindgebruiker. Van Bakel: “Sinds mei 2012 hebben we onze marktbewerking gewijzigd. In plaats van allerlei lastechnische zaken aan de eindverbruiker te leveren, en hierin misschien niet altijd de meest optimale partner te zijn, hebben we besloten ons uitsluitend op apparatuur te focussen. Onze dealers en servicepartners met hun hoge mate van professionaliteit en service bedienen nu onze relaties. Door deze stap kunnen we onze dealers nog intensiever bedienen, zodat zij succesvol zijn. We hebben ook een lasdemonstrateur in dienst, Hildo Boerboom. Hij begeleidt de dealers optimaal. We doen er alles aan om de dealers succesvol te laten zijn. We trainen de dealers, maar we gaan ook mee naar de klant. Daar geven we een demonstratie. Vervolgens is het de bedoeling dat de dealer zelf de zaken afhandelt.” Projectgewijs gaat Migatronic heel Nederland door. “Het voordeel voor ons is dat we zo optimaal mogelijk de demonstraties/presentaties kunnen doen. Het is wel de bedoeling dat de dealer bekend is met de apparatuur. Deze moet dezelfde vaardigheden in huis hebben.”

Miljoen machines


Migatronic is een redelijk grote producent van lasmachines. “We hadden een paar jaar geleden al meer dan een miljoen machines in de markt gezet. Als je kijkt naar de ontwikkelingen in het algemeen, dan zijn er weinig collega’s die recentelijk zoveel machines ontwikkeld hebben.” Ondanks dat het een beetje haaks staat op de recessie gaan de zaken redelijk goed. “We hebben het hier over investeringsapparatuur. En wanneer koopt iemand nieuwe apparatuur? Dat is eigenlijk wanneer men gaan uitbreiden met de productie, of wanneer oude apparatuur vervangen moet worden. Wij proberen zodanig gebruiksvriendelijke en efficiënte apparatuur te produceren, dat het voor bedrijven een reden is voor ons te kiezen.”
Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen voor wat betreft de lasmachines. “De ontwikkelingen gaan snel vanwege de steeds nieuwere elektronica. We hebben eigenlijk alleen maar zogenoemde inverter lasmachines. Met andere woorden: de machine is zo opgebouwd met elektronische componenten, dat vernieuwing een kwestie is van data downloaden, op een systeemkaartje zetten en vervolgens via de kaartlezer van de machine in te laten lezen. Dan is hij weer voorzien van de laatste software. Dat is een ontwikkeling die we standaard geïmplementeerd hebben in de laatste modellen machines. Dat is zowel voor onderhoud als voor de gebruiker een uitkomst, die kan beschikken over de laatste stand van zaken. Dat kan ook gelden voor lasprogramma’s voor bepaalde materialen of gassoorten.”

RVS en Aluminium


Migatronic heeft op enkele van haar machines speciale functies voor het RVS lassen namelijk  met de Pi TIG machine TIG-A-TACK, het haast onzichtbaar hechten bij het samenstellen, of met de Galaxy puls/mig en sequence repeat  probleemloos verticaal opgaand  lassen (PF), en met IAC zeer beheersbaar doorlassen van open V-naden.
Ook is verkrijgbaar een speciaal data registratie programma voor de RVS en Aluminium-markt, evenals trouwens voor alle gangbare lasmaterialen. “Onze nieuwste puls/mig machine, de Galaxy, heeft de mogelijkheid om data te registeren. Dit met als doel, als je gelast hebt, die data te bewaren voor een latere lasprocedure of om bij te leveren aan de klant. Aangezien de data online verzameld worden, kun je hiermee bewijzen met welke parameters er daadwerkelijk gelast is. Na het lassen kun je de op het sd kaartje de opgeslagen parameters in je pc laden en vervolgens opslaan, uitprinten, enzovoort. De data bestaan uit bijvoorbeeld de benaming of het nummer van het product, met welke apparatuur is gelast en met welke parameters, inclusief de gasflow.”

CE markering


Migatronic heeft een gratis aanbod aan haar loyale klanten, en toekomstige gebruikers van haar lasmachines. In 2014, is er een CE markering gekomen op staalconstructies van gebouwen, een verplichting in Europa. Dat betekent nogal wat, de wat kleinere staalbouwers moeten volgens bepaalde procedures gaan werken. Wil je een certificering hebben, dan moet je gekwalificeerde lassers en goedgekeurde lasprocedures hebben. Deze lasprocedures zijn gratis van de website te downloaden. “Elders kost iedere procedure zo’n 1000 tot 1500 euro. Door slechts onder het EN1090 logo op Migatronic’s website te klikken, bij Wizzard de adresgegevens en enkele gegevens van de te lassen naad in te vullen, ontvangt men binnen enkele minuten een mail met de goedgekeurde lasprocedure en bijbehorende kwalificatie. De procedures zijn overigens alleen te gebruiken in combinatie met onze apparatuur.”

IGC (Intelligent Gas Control)


Een groot aantal modellen Migatronic machines kan het bedrijf als optie leveren met IGC, dit staat voor Intelligent Gas Control. Met dit systeem kun je, afhankelijk van het soort laswerk, tot wel 50 procent besparen op het gasverbruik. Dit in het kader van efficiënt werken. Via de website www.intelligentgascontrol.com kan men verder eenvoudig uitrekenen wat deze besparing oplevert. Na het invullen van het aantal dagen per jaar, uren per dag, de gasprijs en een aantal lasparameters, komt er een te verwachten gasbesparing uitrollen. “Op dit moment zijn wij de enige lasmachineleverancier die een synergische gasflowregeling kan bieden. Hierbij zorgt de besturing van de machine altijd automatisch voor de juiste gasflowinstelling, namelijk bij een laag amperage een lage gasflow en bij een hoog amperage een hogere gasflow.”
Een van de nieuwste ontwikkelingen is een stukje van de nieuwe manier van communiceren. “We hebben dus op dit moment een app in 3d - als enige lasfabrikant ter wereld! Met behulp van deze app kun je de Omega machines van alle kanten bekijken. Je kunt er componenten aan toevoegen of afhalen. Je kunt kijken en concluderen. Met de 2e app, de welding Value app zijn folders, gebr. handleidingen, foto’s en video’s te vinden. Beide app’s zijn te downloaden via de app store. Het is de bedoeling dat iedereen op elk moment van de dag de benodigde informatie digitaal kan binnenhalen.”


www.migatronic.nl


Migatronic Nederland B.V.



Hallenweg 34
5683 CT Best
+31 (0) 499 37 50 00
info@migatronic.nl
www.migatronic.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht