Go to top

CTB Holland, experts in oppervlakte-behandeling

Het gericht voorkomen van corrosieverschijnselen en oppervlakte-vervuiling van grote installaties zoals voor de petro-chemische industrie vraagt om de nodige expertise van oppervlakte-behandeling. CTB Holland in Dordrecht is één van de weinige bedrijven in Nederland die over hoogwaardige expertise beschikt. Het oppervlakte behandelingsbedrijf zet voor de behandeling van volumineuze installaties hoogwaardige technieken in, waaronder Thermal Spraying Aluminium (TSA) en Shot peening. Technieken die nog weinig bekend zijn, maar inmiddels door de industrie steeds meer ontdekt worden. Directeur Carl Nagel voorziet voor beide technieken de komende jaren een fikse uitbreiding.

Om beide technieken met succes toe te kunnen passen, heeft CTB Holland fors geïnvesteerd in onderzoek samen met ondermeer TU Delft, TU Twente en TNO. Het bedrijf heeft inmiddels 25 jaar ervaring en is al sinds 1995 ISO gecertificeerd, waarmee het in deze sector een voortrekkersrol innam. Zo verzorgt CTB Holland al jarenlang oppervlakte-behandelingen volgens de richtlijnen van grote olie- en petrochemische bedrijven. CTB Holland biedt de bekende oppervlakte- behandelingstechnieken aan, zoals staalstralen, glasparelstralen, keramisch stralen, schoperen/vlamspuiten, natlak coaten, poedercoaten en het minder bekende Micropeenen®, Microcleanen®, Shot peenen, en Thermal Spraying Aluminium (TSA). Daarmee is het in staat om gericht corrosieverschijnselen en vervuiling van installaties te helpen voorkomen. Naast de petro-/chemische-industrie, maken ook bedrijven uit de voedingsmiddelen-, zuivel- en metaalverwerkende industrie gebruik van de diensten van CTB Holland.

Thermal Spraying Aluminium (TSA)
 

Thermal Spraying Aluminium is een techniek die de oorspronkelijke ondergrond beschermd door er een laagje aluminium in een dikte van ¼ mm op te spuiten. Voor dat de gesmolten aluminium laag wordt aangebracht, wordt het oppervlakte eerst gestraald. Deze TSA laag is poreus en beschermt het substraat enerzijds door de kathodische bescherming en anderzijds door een echte beschermende laag die wordt gevormd nadat de poriën door corrosie-afzettingen zijn gevuld. TSA wordt vooral toegepast op grote stalen installaties voor de petro-chemische industrie. Met de toepassing van de TSA oppervlakte beschermingstechniek behoorde CTB Holland in Nederland tot de eerste zes bedrijven die door ExxonMobil was goedgekeurd, zowel in shop als bij de klant op locatie.



Documenteren


Carl Nagel benadrukt dat het succesvol toepassen van dergelijke corrosie preventieve technieken niet alleen wordt bepaald door het behandelen van de oppervlakten zelf, maar vooral ook door het gehele proces grondig te documenteren. Corrosie preventie volgens de TSA techniek wordt langzaam ontdekt en nu ook door andere petro-chemische reuzen opgepakt. Carl Nagel: “ Wij voorzien voor Thermal Spraying Aluminium dan ook een grote markt.

Volumineuze installaties


CTB Holland beschikt over faciliteiten om volumineuze onderdelen voor installaties, zoals tanks, expansievaten en autoclaven te kunnen behandelen. In huis ligt de grens bij 10 ton hefvermogen, maar in de buitenlucht zijn al installaties van 32 m lang en 1,8 m ø met een gewicht van 45 ton behandeld. “De enige eis is dat een installatie nog over de weg vervoerd kan worden”, Aldus Carl Nagel. Nagenoeg alle installaties komen van petro-chemiereuzen zelf of van hun toeleveranciers en worden na de oppervlakte behandeling bij CTB Holland direct op de plant in de totale installatie ingebouwd. Maar ook kan behandeling plaats hebben in de plant zelf tijdens stops. Het bedrijf mag grote bedrijven als Shell, ExxonMobil, Stork, IHC Merwede, Du Pont, Sabic en vele andere tot haar klanten rekenen.

Shotpeenen / Micropeenen


Een geheel ander specialisme dat CTB als een van de weinige in ons land aanbiedt is dat van Shot peening. Hoewel de markt in ons eigen land klein is, verbaast Carl Nagel zich over het feit dat de techniek van Shotpeenen in ons land nog zo weinig bekend is en slechts beperkt wordt toegepast. “Terwijl Shotpeenen de levensduur van materialen aanzienlijk verlengd zonder dat het gewicht toeneemt. Zonder Shot peening zou er zelfs geen één vliegtuig kunnen vliegen.” legt Carl Nagel uit. Ook hier werkt CTB Holland voor alle grote (petro-) chemische multinationals.




Oppervlakte verdichten


Shotpeenen en Micropeenen reduceert vermoeiingscorrosie en maakt het materiaal minder gevoelig voor scheurvormende spanningscorrosie. Dat wordt gedaan door het oppervlakte te verfijnen en te verdichten door het materiaal met ronde kogeltjes onder een hoek van 90º te bombarderen. Het oppervlakte wordt daardoor niet alleen harder en dichter van structuur, maar ook de drukspanning in een oppervlaktelaag van 200 tot 300 µm wordt daardoor verhoogd. Carl Nagel: “Dat is nodig omdat de trekspanning, veroorzaakt door lassen, slijpen, frezen, enz. moet worden omgezet in een drukspanning. Waardoor het material minder gevoelig is voor scheurvormende spanningscorrosie, zowel transkristalijn, als interkristalijn. Ook de weerstand tegen vermoeiingscorrosie verbetert daardoor met 1500% , zowel statisch als dynamisch.”
Een zeer groot voordeel is, dat CTB Holland over diverse mobile installaties beschikt om tijdens stops werkzaamheden in de plant uit te voeren.

Onderzoek gaat door


Shotpeenen wordt al sinds lange tijd toegepast in de lucht- en ruimtevaart en wordt in die sector standaard meegenomen in de sterkteberekeningen. Reden is dat het in deze sector naast vermoeiingscorrosie, ook putcorrosie voorkomt en de weerstand verhoogt tegen waterstofbrosheid en de gevolgschade van cavitatie. De intensiteit van de drukspanning en de verzadigingsgraad wordt door een groot aantal parameters bepaald, zoals de korrelgrootte, -verdeling en -snelheid, de afstand tot het oppervlakte, de peentijd en de shothardheid en shotvorm. Carl Nagel: ”Onze expertise ligt in de kennis die wij hebben in het afstemmen van deze parameters. Wij voeren de Shotpeenen techniek al uit sinds begin jaren 80 en delen onze kennis met TU Delft om samen de toepassing en effecten te onderzoeken. Onderzoek blijft nodig om de technieken verder te verfijnen en nieuwe mogelijkheden en toepassingen te kunnen ontwikkelen. Om die redden promoten wij ook het onderzoek bij TNO, waarbij verschillende Nederlandse industriën betrokken zijn.”

www.ctbholland.com





 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht