Go to top

Aluland: actief overal waar water is

"Wij leren van de problemen van onze klanten"


Aluland is in 2000 opgericht als een gespecialiseerde handelaar in aluminium producten voor de jacht- en scheepsbouw. Door de jaren heen heeft Aluland zich ontwikkeld tot een leverancier van hoogwaardige aluminium platen en profielen, flenzen en fittingen, Triplate® overgangsverbindingen, Teekay® koppelingen, cunifer en Fiberdur® glasvezelversterkte leidingsystemen, ook voor de offshore industrie. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd heeft Aluland een respectabele en trouwe groep klanten opgebouwd.

Wim de Grood
 

Probleemoplossend vermogen


Aluland levert aluminium platen in alle legeringen die verkrijgbaar zijn voor de scheepsbouw. Al deze platen (super sized, vlakke platen of tranen platen) kunnen op alle gewenste afmetingen op maat gezaagd worden. Daarnaast staan profielen op het leveringsprogramma (platstaf, hoekprofielen, ronde buizen, T-profielen, koker profielen, Z-profielen, U-profielen en speciaal profielen). Ook voor flenzen, bochten en fittingen kan de klant terecht bij Aluland. “Overigens is niet alleen de scheepsbouw onze markt maar leveren wij onze platen en overige producten ook voor andere toepassingen”, zegt Managing Director Cor Streep. Aluland zoekt en streeft altijd naar de beste mogelijkheden voor haar klanten. Daarom onderzoekt het ook mogelijkheden die niet zo voor de hand liggen. Cor Streep daarover: “Wij zijn nu bezig met een alternatief  voor cunifer en dat is titanium. Vanwege de corrosiebestendigheid van titanium is dit materiaal uitermate geschikt voor de scheepsbouw. Maar ook vanwege de lifetime cycle is titanium interessant: het gaat minimaal 40 tot 50 jaar mee. Nadeel lijkt, dat titanium de indruk wekt bijzonder duur te zijn. Maar als je kijkt naar de levensduur van dit materiaal valt dat reuze mee en is het zelfs goedkoper. Ook de lasproblemen die er tot voor kort waren zijn nu onder de knie. Over dit soort zaken hebben wij heel veel contact met diverse specialisten in het veld. Zo leren wij van de problemen die er zijn.” Aluland kan hierdoor bogen op een groot probleemoplossend vermogen. “Wij willen altijd zoveel mogelijk problemen oplossen en veelal kunnen wij dat ook. En is het niet alleen, dan doen we dat met hulp van anderen.” De materialen die Aluland aanbiedt zijn voorzien van de certificaten 3.1 & 3.2 (LRS/ABS/BV/DNV-GL, enzovoorts en zijn van West-Europese origine). Aluland is trots op het assortiment. “Naast een breed assortiment (2000 x 1000 t/m 12.000 x 2500) hebben wij ook een diep assortiment (5083 H111/H321, Sealium en Alustar).”


Overzicht hal.


Triplate®, binnenkort ook voor aluminium op roestvast staal


Aluland is preferred supplier van Triplate®. Dit is een 100% Nederlands product dat gedistribueerd wordt door Aluland. Triplate® is een door middel van vacuümexplosie gelaste overgangsverbinding om aluminium met staal te verbinden. Het materiaal bestaat uit drie lagen van metalen met staal als basis, puur aluminium als tussenlaag en een corrosiebestendige aluminium legering als bovenlaag. Deze lagen zijn homogeen verbonden door middel van een explosie in een vacuüm ruimte. Triplate® kan voorzien worden van certificaten van diverse classificatiemaatschappijen en wordt in diverse standaard breedtes uit voorraad geleverd, terwijl andere afmetingen op aanvraag leverbaar zijn. Volgens Cor Streep zit er geen vervuiling (ijzeroxide) tussen, hetgeen niet gezegd kan worden van gelijksoortige producten van anderen. “Hierdoor is Aluland in staat een topproduct te leveren, dankzij de kennis en kunde, zowel bij de fabriek als bij ons.” Triplate® wordt niet alleen in de scheepsbouw toegepast. Cor Streep daarover: “Overal waar een verbinding is tussen staal en aluminium kan Triplate® worden gebruikt. Ook in de trailerbouw wordt het toegepast.” Er is inmiddels een variant voor aluminium op RVS ontwikkeld welke al is getest en binnenkort op de markt komt. “Interessant ook voor andere marktsegmenten naast de maritieme sector”, aldus Cor Streep.


Triplate rond.


Teekay® koppelingen besparen op de kosten


“Teekay® is geboren uit de noodzaak dat men problemen had met het orbitaal lassen van cunifer.” Cor Streep vervolgt: “Daar zocht men een oplossing voor. Ik vond die bij de fabrikant van Teekay in Engeland. Ik heb daar een koppeling gemonteerd op een buis binnen vijf minuten. Die hebben we in een vuur van 1000° gegooid en daar een uur of drie laten liggen. Daarna zagen we dat alles nog dicht zat en dat er druk op stond. We hebben ‘m open gemaakt en zagen dat de koppeling van binnen nagenoeg onaangetast was terwijl die van buiten geblakerd was. Reden genoeg om dit product op te nemen in ons assortiment.” Met het gebruik van Teekay® koppelingen heb je geen arbeidsintensieve verbindingstechnieken nodig zoals bijvoorbeeld lassen. Je kunt er buizen mee verbinden van allerlei verschillende soorten materiaal.
De diameter van de buizen kan uiteenlopen van 21 mm tot 4200 mm. De toepassingsgebieden van Teekay® koppelingen zijn nagenoeg grenzeloos zoals bijvoorbeeld de civiele techniek, waterbouw, olie- en gasindustrie, scheepsbouw, automotive, machinebouw, enzovoorts. Het gebruik van Teekay® koppelingen levert besparingen op in ruimte, gewicht en tijd en daarmee dus ook in geld. Aluland is de voorraadhoudende distributeur van Teekay® koppelingen voor de Benelux, maar ook voor enkele andere landen in en buiten Europa. “Teekay® koppelingen hebben de approvals van alle vooraanstaande keuringsinstanties als LRS, DNV-GL, ABS etc.”


Axilock FP.


Leidingsystemen van Fiberdur® hebben een lange levensduur


Sinds september van dit jaar heeft Aluland een partnerovereenkomst voor de Benelux met Fiberdur®.
Daarmee is Aluland verantwoordelijk voor de verkoop, voorraad, customer service en consultancy voor de maritieme sector, de infra en industriële markt. Fiberdur® is een goed alternatief voor metaal, aldus Cor Streep. “Het is een kwalitatief hoogwaardig product, iets waar wij altijd naar kijken. Bacteriologische corrosie is een hot item in de scheepvaartindustrie. Metalen als cunifer en roestvast staal kunnen daar last van hebben. Alleen bij titanium is dat niet zo. Fiberdur® is gemaakt van glasvezel versterkt materiaal met kunststof als epoxy of vinylester. Dat roest dus niet en is dus daardoor een prima alternatief.” Leidingsystemen van Fiberdur® hebben een levensduur net zo lang als het schip zelf. Fiberdur® heeft, omdat het geen metaal is, een andere manier van verwerken en servicen. Cor Streep ondervindt steeds meer een afnemende weerstand in de markt tegen het gebruik van niet metalen materialen. “Ik ben een metaalman, maar ik ben ervan overtuigd dat dit soort materialen beter zijn dan metalen, ook in de scheepsbouw.” Fiberdur® leidingsystemen zijn goedgekeurd door alle grote classificatiemaatschappijen en leverbaar qua diameterbereik van 25 mm tot 1200 mm. Grotere diameters kunnen per project worden geleverd en gecertificeerd door de gewenste klasse.

Fiberdur strainer.


Unieke marktpositie


Cor Streep stelt, dat Aluland het enige bedrijf in Europa is dat naast de standaard aluminium soort 5083/H111 ook Sealium en Alustar kan leveren. “Dat is ons gegund en heeft alles te maken met onze relatie met de fabriek. Volgens de fabriek vertegenwoordigen wij deze producten op een goede manier. Bij de introductie van nieuwe materiaalsoorten wordt er aan ons gedacht en niet aan anderen. Dat maakt onze positie in de markt zo bijzonder en daardoor uniek. Standaard platen kun je overal kopen. Dat is bij ons niet enkel het geval. Het is altijd onze wens geweest om productspecialist te zijn. Door onze technische kennis en probleemoplossend vermogen kunnen wij zo een meerwaarde bieden. Dat willen we graag zo houden. Dan kom je bij de mooiste problemen en de mooiste oplossingen.” Cor Streep noemt nog eens de usp’s op van Aluland: “Ons uitgebreide assortiment, onze technische know how, wij kunnen zelf strippen uit plaat op maat zagen en profielen samenstellen, partnerschappen zowel met de klanten als met de leveranciers. Maar vergeet ook niet dat wij 24/7 bereikbaar zijn. Onze telefoon stopt niet ’s-middags om vijf uur. Dat komt ook omdat veel van onze klanten in het (verre) buitenland zitten. Als er gebeld wordt is er meestal wat aan de hand. Wij zijn in staat om bijna per omgaande de helpende hand te bieden. Als het echt moet kunnen wij dezelfde dag nog leveren. Ook onze leveranciers werken daarin mee.”


Discharge pipe.
 

Persoonlijk contact


Cor Streep heeft een duidelijke visie voor de toekomst. “Waar ik naar toe wil is naar nog meer mondiale handel. Het aandeel export zal groter gaan worden. Daar ligt voor ons de toekomst. Ons aandeel in Nederland zal niet veel meer groeien. Wij hebben nu een aantal projecten in de pijplijn zitten die voor ons allesbepalend zijn. En dan moet je denken aan nieuwe, unieke producten. We zijn nu de haalbaarheid aan het toetsen, niet alleen in de scheepsbouw. Wat wij nastreven is het aangaan van lange termijn relaties, zowel met klanten als met leveranciers. Eigenlijk wil ik doorgaan op de manier waarop we nu bezig zijn. Ik houd van het specialisme. Op het moment, dat je geen specialist meer bent ben je een generalist. Het persoonlijke contact is dan vaak weg. Er wordt tegenwoordig teveel afgedaan via de e-mail. Ik zeg: in een persoonlijk gesprek of bezoek kom je zoveel meer te weten.” En tot slot: “Het mooiste van mijn vak zijn de mensen.”
 

 www.aluland.com
 

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht