Go to top

SER wijst op belang cleantech sector

Het SER-advies is het antwoord op een adviesaanvraag over energie en economie van demissionair minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie). Volgens de SER-commissie Energie en Economie, onder leiding van SER-voorzitter Wiebe Draijer, biedt zo’n Energieakkoord voor duurzame groei een uitgelezen kans voor een nieuw kabinet om de weg in te slaan naar een 'robuust en toekomstbestendig' energie- en klimaatbeleid. Naast een lagere energierekening en milieuwinst levert dit ook nieuwe banen op in de bouw en aanverwante sectoren. En voor kennisintensieve Nederlandse bedrijven liggen er grote kansen op de snel groeiende wereldmarkt voor schone technologie.

FME is nauw betrokken geweest bij de voorbereiding van zo’n Nationaal Energieakkoord. Samen met collega-brancheorganisaties als Uneto-VNI, LTO, Duurzame Energiekoepel. Netbeheer, Energie Nederland en VNO is gewerkt aan verschillende ‘versnellingprojecten’ zoals toekomstbestendige energiebelasting, vergroting investeringszekerheid in energiebesparing en fiscale vergroening. Deze projecten werden gecoördineerd door Nederland Krijgt Nieuwe Energie. Vanuit FME is steeds de nadruk gelegd op de kansen voor de cleantech sector en het behoud van een gelijk speelveld voor de industrie.

Op dit moment is – volgens de SER-commissie Energie en Economie - één van de kernproblemen in het energie- en klimaatbeleid dat er te weinig continuïteit en samenhang in beleid is. Onzekerheid is het gevolg voor nationaal, Europees en internationaal opererende bedrijven in Nederland. Onzekerheid belemmert aanpassingen in de richting van een koolstofarme economie, zet de concurrentiepositie - en daarmee de werkgelegenheid - van de energie-intensieve industrie onder druk, vergroot de importafhankelijkheid van energie uit instabiele regio’s en beperkt de kansen van Nederlandse bedrijven in de snel groeiende mondiale ‘cleantech’-markten.

Op de achtergrond spelen bovendien te veel deelbelangen die het gezamenlijke, overstijgende maatschappelijke belang tot nu toe steeds in de weg hebben gestaan. Daardoor is er te weinig synergie tussen de vele initiatieven die momenteel in de samenleving plaatsvinden, de inspanningen van individuele bedrijven en het overheidsbeleid.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht