Go to top

Reactie Koninklijke Metaalunie Miljoenennota 2014

Lovende woorden over mkb niet genoeg:
Daad bij het woord voegen

Het is goed dat het kabinet voornemens is niet verder drastisch te bezuinigen, maar het is jammer dat er aan de andere kant niet of nauwelijks wordt geïnvesteerd in verdere economische ontwikkeling. Bovendien betekent een verlaagde lastenverzwaring nog geen lastenverlichting. Dit zegt Koninklijke Metaalunie in een eerste reactie op de vandaag gepresenteerde Miljoenennota.

“Verbetering van het koopkrachtplaatje is natuurlijk een positieve boodschap die iedereen zal toejuichen, maar voor de lange termijn moet er meer gedaan worden om economische groei te stimuleren”, zegt directeur Beleid Koninklijke Metaalunie Jos Kleiboer. “Dat is cruciaal, omdat daarmee de werkgelegenheid ook verbetert.”
 
De weg naar economische groei en terugdringen van werkloosheid loopt volgens Kleiboer via het mkb, de banenmotor van de economie. “Daarom is het zo belangrijk dat de overheid in plaats van alleen maar positief te praten over het mkb, dit praten omzet in concrete beleidsmaatregelen.

Beleid dat het mkb stimuleert en vooruit helpt, maar in ieder geval niet frustreert. Het steken van de loftrompet over het mkb alleen is onvoldoende. ”Als voorbeelden hiervan noemt Kleiboer het ontslagrecht dat wel wordt veranderd, maar niet versoepeld, de aanhoudende financieringsproblemen in het mkb en de hoge lasten op arbeid. Zaken waarbij niet genoeg rekening wordt gehouden met de belangen van het mkb”, vindt Kleiboer. Toch is hij van mening dat bedrijven op eigen kracht ook in staat zijn economische groei te realiseren: “Mkb-bedrijven zijn flexibel, slagvaardig en kennen ook met tegenwind maar één richting en dat is vooruit. Maar dat gaat sneller en soepeler met een overheid die dit faciliteert en niet tegenwerkt. Stem nieuwe wet- en regelgeving daarom eerst af op het mkb is ons devies.”
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht