Go to top

Metaalfondsen korten flink op pensioenen

Gepensioneerde metaalbewerkers, monteurs en andere technici krijgen vanaf 1 april flink minder pensioen uitgekeerd. Het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) kondigde vrijdag aan de uitkering met 6,3 procent te verlagen. Het Pensioenfonds van de Metalelektro (PME) doet dat met 5,1 procent van PMT kwam eind december uit op 92,4 procent, ver verwijderd van de wettelijke norm van 105 procent. Ook PME zit daar met een dekkingsgraad van 93,9 procent fors onder.

PMT-directeur Guus Wouters spreekt van een „uiterst pijnlijke maatregel”. De dekkingsgraad

De fondsen verklaren hun slechte financiële situatie onder meer door de levensverwachting die sneller is gestegen dan was voorzien, waardoor mensen langer een pensioenuitkering houden. Ook zijn winsten op beleggingen teniet gedaan door de blijvend lage rente.

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, gaat de pensioenen per 1 april met 0,5 procent verlagen. De dekkingsgraad van het ambtenarenfonds is in het vierde kwartaal van 2012 verslechterd tot 96 procent. Het fonds liet half december al weten dat de uitkeringen voor ambtenaren en onderwijspersoneel zeer waarschijnlijk verlaagd zouden moeten worden. Mogelijk moet er in 2014 nog verder worden gekort.

Het op één na grootste fonds, PFZW (Zorg en Welzijn), heeft wel een redelijke financiële positie. Dankzij winsten op beleggingen kwam de dekkingsgraad uit op 101 procent, een verbetering van 2 procent vergeleken met eind derde kwartaal. Een verlaging van de pensioenuitkeringen en een extra verhoging van de premie is daarom niet nodig.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht