Go to top

Rolan Robotics levert OTC lasrobotsystemen voor aluminium en RVS

Rolan Robotics B.V. is gespecialiseerd in robotsystemen voor industriële toepassingen. Met meer dan zeshonderd geleverde robotsystemen, zoals lasrobots en handlingrobots in de metaalsector, is Rolan Robotics één van de grootste spelers in de Benelux. Het leveringsprogramma bestaat uit lasrobots en lasmachines van OTC, dat staat voor Osaka Transformer Company. Zowel de lasmachines als de robots worden onder één dak ontwikkeld. Hierdoor ontstaat een zeer gebruikersvriendelijk en lastechnisch compleet pakket.




Als producent van lasmachines heeft OTC zich, naast ontwikkeling van het lassen van koolstofstaal, toegelegd op het lassen van speciale materialen zoals aluminium en RVS. De servotoorts met directe aandrijving op de toorts en de DW300 lasmachine hebben het toepassingsgebied voor het MIG-lassen van aluminium en RVS verruimd. Het TIG-lassen wordt steeds meer vervangen door het snellere MIG-lasproces met behoud van kwaliteit en visuele eigenschappen. Extrusieprofielen aan plaat of gietdelen lassen zijn eenvoudig mogelijk door de robot te laten pendelen en op de flanken verschillende parameters aan te sturen. Een relatief koude instelling op het extrusieprofiel voor geringe inbranding en een las met meer vermogen op bijvoorbeeld het gietdeel. Daar dit met de hand niet mogelijk is, biedt juist de OTC lasrobot uitkomst.

Bij de OTC lasrobot, type AII-B4, is het slangenpakket door de robotarm gevoerd. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid om de aluminium lasdraad met zo min mogelijk bochten door te voeren vanaf draadrol of draadvat via de draadaanvoereenheid tot aan de lastoorts. Omdat de draadaanvoereenheid direct achter de robotelleboog is geplaatst, is de doorvoerlengte gering. Voor grotere werkstukken kan eventueel de verlengde robotarm worden toegepast (radius is 2,008 mm).

Servotoorts


OTC servotoortsconfiguratie is de ultieme oplossing voor het lassen van aluminium. Het geheel bestaat uit een assistfeeder en een servotoorts:
- Een assistfeeder, die in de directe nabijheid van de draadhaspel of drum wordt gemonteerd; en
- Een servotoorts, voorzien van direct aangestuurde draadaanvoerwieltjes en volledig gesynchroniseerd met de assistfeeder. In de servotoorts is tevens de ‘shocksensor’ opgenomen die zorg draagt voor directe afschakeling bij eventuele botsingen.
Opvallend is dat bij een servotoorts dus geen standaard draadvoereenheid direct op de robotarm wordt toegepast, maar een gecombineerde, direct op de lasdraad en in de servotoorts. Beide systemen worden zeer direct vanuit de robotcontroller gestuurd.

Combinatie MIG/TIG-lassen


Wanneer men naast het MIG-lassen ook wil TIG-lassen, biedt de Dinse-toorts uitkomst. Door middel van een snelkoppeling kan de TIG-zwanenhals worden vervangen door een MIG-zwanenhals. De draadaanvoerwieltjes van het push/pullsysteem verzorgen zowel de draaddoorvoer van de MIG-toorts als van de koude draad voor de TIG-toorts.

Lasmachines


De DP400 lasmachine van OTC met pulsemogelijkheid is een gelijkstroommachine waarbij gekozen kan worden voor diverse pulspatronen afhankelijk van het type aluminium. De hoeveelheid warmte-inbreng kan hierbij goed worden gedoseerd.

De DW300 is door OTC speciaal ontwikkeld voor het lassen van dun plaatwerk en aluminium en maakt gebruik van een door OTC gepatenteerd lasproces. Bij conventioneel MIG-lassen wordt de elektrode positief gepoold waardoor een diepe inbranding ontstaat.
De AC MIG-lasmachine heeft de mogelijkheid om de elektrode tijdelijk negatief te polen waardoor de inbranding nog beter gecontroleerd kan worden. Deze verhouding tussen negatief en positief wordt de EN-ratio genoemd. Dit maakt de machine tevens zeer geschikt voor het lassen van plaatwerk vanaf 0,6 mm. Het lassen van dunne materialen met een relatief grote vooropening (gelijk aan de plaatdikte) is met het AC.


 

MIG-lasproces zeer goed mogelijk


De gecontroleerde warmte-inbreng voorkomt onnodige verkleuring van het materiaal.
Indien de klant kiest voor de servotoorts kan met behulp van aanvullende software gekozen worden voor extra opties.

Optie Synchro-MIG:


Omdat de servobesturing volledig is geïntegreerd in de robotbesturing, kan het lasproces direct worden gekoppeld aan de beweging van de robot. Door gebruik te maken van de pendelinstructie kan op deze manier aan elke pendelhoek een andere lasparameter worden gekoppeld.

Indien dun aan dik materiaal dient te worden gelast en daartussen ook nog een vooropening moet worden overbrugd kan voor alle drie situaties een ander lasinstelling worden gekozen. De penetratie in het materiaal wordt hiermee gegarandeerd waardoor altijd een las van voldoende sterkte ontstaat.

Optie FC control:


Het MIG-lassen met een TIG-uiterlijk. Door het gebruik van de FC MIG-functie kan het lasuiterlijk worden beïnvloed, waarbij zelfs een TIG-uiterlijk kan worden gerealiseerd.

Projectaanpak Rolan Robotics


Rolan Robotics vindt het belangrijk om haar relaties goed en snel te kunnen bedienen. Tijdens het bezoek wordt een inventarisatie gemaakt van de eisen en wensen van de automatiseringsbehoeften. Met behulp van 3D simulatiepakketten wordt door de engineers van Rolan Robotics een schetsontwerp opgesteld en getoetst op werkbereik, cyclustijd en kosten. Tijdens een persoonlijk gesprek wordt aan de hand van een overzichtelijke offerte één of meerdere concepten op hun merites besproken.

Bij plaatsing van de opdracht wordt het project vervolgens bij Rolan Robotics opgebouwd en getest. De operators van het betreffende bedrijf welke het robotsysteem gaan bedienen worden in deze fase door ons vertrouwd gemaakt met het systeem. Na een voorafname wordt het systeem ontmanteld en binnen enkele dagen bij de afnemer opgebouwd. Daar wordt aan de hand van een opleveringsprotocol het systeem afgenomen en is het systeem klaar voor productie.

Robots blijven verbazen


Rolan Robotics bestond begin 2013 tien jaar. Dat was reden tot feest, waaronder de succesvol georganiseerde Open Dag op 13 april jl.. De unieke mogelijkheid om eens binnen fabrieksmuren te kijken hoe het bedrijfsleven robots inzet, was niet tegen dovemansoren gezegd. Een bezoekersaantal van méér dan 2.000 in vijf uur tijd overtrof de stoutste verwachtingen. Rolan Robotics had voor de gelegenheid dertig industriële robots met toepassingen in verschillende branches opgesteld welke allemaal een bepaald onderdeel van een gerobotiseerd productieproces lieten zien. Tijdens deze succesvolle dag bleven de robots, bij jong en oud, eenieder verbazen over de mogelijkheden.
Op naar een volgend decennium wil ook Rolan Robotics haar bestaande en nieuwe relaties blijvend verbazen.

www.rolan-robotics.com



 



 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht